sunnuntai 15. elokuuta 2021

Sataako?

 La 14.8.21

Aamulla heräsin sateen ropinaan. Onneksi sade loppui ja näytti sadetutkakin, ettei lisää ole luvassa. Aamupulahdus "omaan lampeen" ennen liikkeelle lähtöä. 

Sateen jälkeen paistaa aurinko.

a
Lähikukkakioski ei ollut vielä auki.

Kannon alla on jonkun koti :)

Latokartanonkoskella kiersin lyhyen luontopolun. Kiskonjoessa oleva koski on Etelä-Suomen näyttävin koskialue. Putouskorkeus koskessa 500 metrin matkalla on lähes 16 metriä.  


Latokartanonkosken rannalla on varsin näyttävät myllyn rauniot.

Latokartanonkoski kuohui yllättävän paljon vaikka vesimäärät näin kesällä ovat vähäiset.

Myllyn rakennus vuosi lienee 1805. 

Salosta Raaseporiin ja maakuntakin vaihtuu.

Tenholan kirkonkylällä pidin ensin taukoa kirkon kupeella ja muutaman vesipisarankin sain niskaani. Omia eväitä nautittuani löysin myös kivan kahvilan ja pitihän sielläkin vähän evästää. Kirjaston ja kirkon kiersin ulkoapäin. Kirkon vieruspenkillä istuessani halusi eräs vanhempi herra halusi testata ruotsin kielen taitoani ja kysyi minulta "När är kyrkan öppen?", vastasin "Nej, jag tror icke"... eli en tainnut ihan oikein kysymystä ymmärtää, mutta vastaus tuli kuin pyssyn suusta. 

Pyöräilyn rannikkoreittiä pitkin Tenholasta Tammisaareen matkaa on 25 kilometriä ja Kuukkelin suosittelemaan 52-tietä pitkin 14 kilometriä. Löysin itse näiden välistä noin 18 kilometrin reitin, josta 7 kilometriä oli kohtuullisen hyvää hiekkatietä. 

Tenholan ex-pääkirjasto ei ollut auki lauantaina.

"Vapaan köyhälistön puolesta" on Tenholassa moni menettänyt henkensä. Ihan kirkon nurkalla tämä punaisten muistomerkki. 


Tenholan kirkko on rakennettu jo 1200- ja 1300-luvuilla. Esivanhempanikin lienevät tässä kirkossa vierailleet, vaikka muuttivat pois jo yli 300 vuotta sitten.
 
 Anjovisvoileipää ja vichy ...
Pyöräilijän välipala vai "dagen efter"...


Tenholan kylänraittia.

Helsingin lähestyessä alkoi ilmaantua jopa tälläisiä tienviittoja.


Aimo-koira on seuranani mökillä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kotimatkan varrelta vol2

Kotimatkaa tehtiin matkasta nautiskellen hitaan etenemisen kaavalla. Kuusamossa oltiin yksi yö ja hyvin nukutun yön jälkeen oli hyvä käydä k...