sunnuntai 11. elokuuta 2024

Kesän 2024 kirjastoja

Tänä kesänä (2024)  pyöräilin pisimpään Pohjois-Pohjanmaalla ja matkan varrella tuli bongailtua kirjastoja. Tosin osan sain vain ulkoisesti ikuistettua, kun kirjastot eivät olleet auki tai kirjastokorttini pin-koodi ei toiminut omatoimikirjastojen auki ollessa.  

Nyt kuvapläjäys (heinäkuussa) bongaamistani kirjastoista: Laukaa (vain huoltopiste), Konnevesi, Pyhäjärvi, Kärsämäki, Siikalatva (Rantsila), Raahe, Pyhäjoki, Alavieska, Kalajoki, Ylivieska (vain lehtisali), Pihlajavesi (lähikirjasto), Virrat. Kaksi viimeistä mökkireissulla autoillessa.

Ja ulkopäin nähdyt: Vesanto, Keitele, Siikalatva (Pulkkila), Tyrnävä, Tupos (lähikirjasto), Liminka, Lumijoki, Merijärvi. 

Kimpoista siis tuli vierailua Keski-kirjastoissa, Joki-kirjastoissa, Outi-kirjastoissa ja Piki-kirjastossakin sekä Rutakko-kirjastoja pääsin ulkopäin ihailemaan.

Suurimmassa osassa kävin pyörällä, mutta Pihlajavesi ja Virrat osuivat mökkireissun varteen (kun "osutettiin") ja niihin autoilin.

Laukaa, Konnevesi (Keski-kirjastot)


Tällä reissulla Laukaan kirjasto toimi huoltopisteenä, sillä sen olen jo aiemmin bongannut. Nyt wc-käynti ja sateisena päivänä lounastaminen sujui kirjastossa hyvin. En eteistä pidemmälle edes pyrkinyt, kun kirjasto oli tuttu ennestään.



Pyörä odottelee lasteineen kiltisti Konneveden kirjaston edessä. Konneveden kirjastoon pääsin aukioloaikana eikä tarvinnut käyttää Keski-kirjaston käyttäjän "etuoikeutta" omatoimiaikana


Konnevedellä taideteos ja kirjallisuus kohtaavat.

Unohtuiko harrastusvälineet kotiin? Kannattaa poiketa katsomassa löytyisikö kirjastosta sopivia lainaan tai vaikka taaperolle potkupyörä koekäyttöön. Konnevedellä ainakin on hyvä valikoima liikuntavälineitä.



Vesanto, Keitele (Rutakko-kirjastot)

Rutakko-kirjastoihin täytynee tehdä joskus oikein "kohdennettu" retki, kun minulla ei ole vielä edes Rutakon kirjastokorttia ja Rutakon kanssa olen aikoinani tehnyt aika paljon yhteistyötä.





Vesannolla olin lauantaina, eikä kirjasto ollut auki. Minulla ei ole (vielä) Rutakko-kimpan kirjastokorttia, joten omatoiminenkaan en voinut olla. 


Keiteleellä sama probleemi kuin Vesannolla, olin liikkeellä lauantaina. Täällä ei olisi ollut iloa Rutakon kirjastokortistakaan, kun omatoimikirjasto oli suljettu teknisen vian vuoksi. 


Pyhäjärvi (Joki-kirjastot)

Pyhäjärvellä sain hetken etsiskellä kirjastoa, kun oli reilun kilometrin sivussa Pyhäsalmen keskustasta teollisuusalueella ja kuukkelin oikopolut eivät aluksi ohjanneet oikeaan paikkaan (tai en niitä osannut oikein tulkita. 


Hyvä idea houkutella lainaajia on nollata sakot, kun käy lainaamassa.

Pyhäjärvellä sijainnin lisäksi ihmettelin sisätilojen "rikkonaisuutta" ja henkilökunnalta kuulinkin, että tilat ovat entisen ammattiopiston (?) tiloja, joissa on jo viitisen vuotta oltu evakossa. Varsinaisen kirjaston tiloja oli tarvittu koulukäyttöön, kun sivukylien kouluilta oli siirretty oppilaita keskustaan. Henkilöstö vähän harmitteli kirjaston sijaintia, kun eivät asiakkaat tahdo sinne löytää.

 
Tästä liitutaulusta jo voi arvata, että kirjastossa on ennen sijainnut opinahjo.


Hauska löytö kirjaston hyllyssä oli kansakouluaikojeni maantiedon kartta ja kirja.


Pyhäjärveltä hankkimastani kirjastokortista oli myöhemmin Kalajoella iloa, kun kävin kylpylässä.

Onpa kiva ominaisuus, kun voi liittää lapsen tilin omaan kirjastokorttiinsa.


Kärsämäen kirjasto (Joki-kirjastot)

Kärsämäellä yllätyin, kun kirjasto löytyikin ihan Juustoportin kahvilan vierestä. Enpä talvella Juustoportilla vieraillessa huomannut kirjastoa. 


Totuuksia kirjastosta.

Kärsämäellä löytyy lainaan myös pelastusliivejä ja kahvakuulia.



Siikalatva (Pulkkila, Rantsila) (Joki-kirjasto)


Siikalatvassa yritin käydä Pulkkilan kirjastossa Rantakankaan koulun vieressä, mutta...
.

Pulkkilan kirjastossa sattui juuri olemaan kesäsulku myös omatoimikirjastossa, enkä arvannut kysyä ovesta avaimillaan menneeltä huoltohenkilöltä olisinko voinut käväistä sisällä. 


Siikalatvassa pääsin "kunnolla" tutustumaan Rantsilan kirjastoon, joten ehkä voin merkitä Siikalatvan käsitellyksi, kun en saanut kunnan sivulta selvää mikä liitoskuntien kirjastoista olisi "oikea" pääkirjasto.

Luvan kanssa evästin Rantsilan kirjaston "eväiden syöntipöydällä".

Nämä hienot puupalkit ihastuttivat Rantsilan kirjastossa.

Onpa kiva kesän lukukampanja Joki-kirjastoissa.


Outi-kirjastot: Tyrnävä


Tyrnävän kirjasto on vanhan myllyn saneeratuissa tiloissa. Myllykirjasto on osa  Tyrnävän meijerialuetta, joka on yksi Tyrnävän kulttuuripolun kohteista. Olisi ollut mielenkiintoista tutustua paremminkin tähän kulttuuripolkuun, mutta nyt ei aikataulu antanut periksi. 

Aamusella odottelin, että kello tulee kahdeksan, jotta pääsisin Outi-kirjaston kortilla Tyrnävän omatoimikirjastoon. Huomasin odotelleeni väärällä puolella taloa ja siirryin omatoimikirjaston ovelle....
... havaitakseni, ettei omatoimikirjasto olekaan auki. Aikataulu vaati jatkamaan matkaa, jotta ennätin ajoissa auton kyytiin kohti Lofootteja.

Tyrnävältä oli lyhyt polkaisu Tupokseen, johon sain pyöräni suojaan Lofoottien reissun ajaksi. Tähän tuli myös tauko kirjastovierailuihin, jotka jatkuivat, kun jatkoin pyöräilyä Tupoksesta kohti Kalajokea. 

Outi-kirjastot: Tupos, Liminka, Lumijoki, Raahe

Tupoksen lähikirjaston löysin vahingossa, kun etsin pääsyä Limingan suuntaan Tupoksen kylältä. Valitettavasti edes omatoimikirjasto ei ollut käytössä.


Limingan kirjasto näytti uudelta ja upealta. Kuvittelin pääseväni sinne omatoimiajalla sisään, mutta sitten selvisi, ettei kirjastokortin pin-koodini toiminutkaan. 

Onpahan hyvä syy vierailla uudelleen Limingassa, kun jäi hieno kirjasto bongaamatta.



Myös Lumijoelle on syytä palata uudelleen, kun jäi sielläkin hieno kirjasto sisältä bongaamatta.

Hyvältä näytti Lumijoen kirjasto ulkopäin.

Ensimmäinen kirjasto, jossa olen nähnyt Postin toimivan kirjaston tiloissa, oli Lumijoella.

Raahe (Outi-kirjastot)

Raahen kirjastossa sain Outi-kirjastojen kirjastokortin pin-koodin päivitettyä, ehkä jatkossa pääsen niihin myös omatoimiaikana.



Raahen kirjastossa suorastaan "kuninkaallinen" tuoli. 

Näkymä toisesta kerroksesta Raahen kirjastoon.


Pyhäjoki (Joki-kirjastot)


Pyhäjoen kirjaston pihalla oli hauska maalaus.


Pyhäjoen kirjaston avaruutta.

Merijärvi (Joki-kirjastot)


Merijärvellä oli kirjasto heinäkuun suljettuna. Merijärven kohdalla oli aukko "kuntakartassani", joka on mielestäni melko selkeänä päässäni. On syytä siis palata Merijärvelle, jotta tämä tietämykseni vahvistuu.

Alavieska (Joki-kirjastot)

Alavieskassa majoituin ihan vaan, jotta pääsen bongaamaan kirjaston ennen Kalajoelle siirtymistäni.



Teltassa oli hauska  "Lukumaja" lapsille. 

Kirjasto on vielä kirjasto eikä sisäleikkipuisto. 


Kalajoki (Joki-kirjastot)


Kauppa- ja kulttuuri sulassa sovussa Kalajoella.

Toki kulttuuri toisessa kerroksessa hieman vaikeammin saavutettavissa.


3D-tulostin edustaa nykyaikaa kirjastossa...

...samoin kuin asiakastilassa olevat varastohyllyt.
..kun taas tämä hylly edustaa nostalgiaa meikäläisen sukupolvelle. 


Ylivieska (Joki-kirjastot)

Ylivieskaan polkaisin aamulla anivarhain. Olin omaa tyhmyyttäni jättänyt varaamatta ajoissa junalipun ja jouduin varaamaan sen aamujunaan ja lähtemään Kalajoelta jo viiden jälkeen, jotta varmasti ennätän junaan. 

Lukitsin pyöräni kirjaston eteen ja ...

..menin kirjaston ovelle, todetakseni, että omatoimikirjastoon on käynti toiselta puolelta kirjastoa lukusalin ovesta... ei ollut eka kerta tämä ees'taas' lukitseminen.

Helposti löytyi lukusalin ovi. Ehkä tänne pitää tulla uudelleen, kun ei tullut koko kirjasto bongattua.

Lehtien lisäksi näytti lukusalista löytyvän...

...varaushylly.


Pihlajavesi (Keuruu), Virrat (Piki)


Mökkimatka kulki vähän totutusta poikkeavaa reittiä ja matkan varrelle sattui Keuruun Pihlajaveden "Kylän olohuone", kirjasto ja kauppa.

Pihlajaveden kirjasto on lähikirjasto eli ei minun "bongattava", mutta mukava että on vielä tällaisia pikku kirjastoja olemassa, niin ei tarvitse lähteä syrjäkyliltä kirjastoasioita hoitelemaan kymmenien kilometrien päähän.

Virrat (Piki)

Kotimatka mökiltä kulki sadekelissä taasen vähän mutkan kautta ja pääsin tutustumaan Virtain kirjastoon, jossa toki olen joskus ohi pyöräillessäni poikennut vessassa. Tämä kirjaston bongaaminen sattui elokuun 1.päivään, mutta vajaassa kuukaudessa nämä parikymmentä kirjastoa tuli käytyä. Ei siis edes yhtä kirjastoa päivässä. 

Hienot kukkaistutukset Virtain kirjaston edessä.



Kivan malliset hyllyt, antavat avaruutta, kun kapenevat ylöspäin.

Tähän mökkireissuun kuului myös kirkkojen bongaamista, mutta Virtain kirkkoa tuli katseltua vain tien toiselta puolen kirjaston pihasta ja kirjaston palapelissä.

Upea "kattoholvi" Virtain kirjastossa.



Pyöräilyä rallireitillä

Tunsin itseni varsin nohevaksi ja suunnitelmalliseksi, kun varasin ennen reissuun lähtöä kaikki kaksi majoitusta  ja ostin myös paluun junal...