lauantai 24. elokuuta 2024

Telttailua ja puskaparkkia keskiajassa

Telttaöitä keskiajalla

Yleensä en ole kovin innokas teltassa yöpyjä. Pyörän päällä ei viitsi rahdata kaikkea oheiskamaa mukana ja haluan yöpyä kunnon patjalla, en käpy selän alla. Talkoolaisena Hämeenlinnan keskiaikafestareilla tein kuitenkin poikkeuksen ja yövyin kaksi yötä teltassa. Toki, kun autolla liikuin sain rahdattua kunnon patjan mukanani ja lisäksi minulla oli tyynyt ja untuvapeitto, joten en joutunut nukkumaan makuupussissakaan. Yllättävän hyvin uni maittoi hevosten hirnunnasta, liikennemelusta, naapuritelttojen juhlista ja festarimusasta huolimatta. 

Pyörä oli mukana helpottamassa liikkumista festarialueelta autolle. Yövyin "tylsästi" nykyaikaleirissä, kun ei ole keski- tai viikinkiaikaan sopivaa telttaa.

Puskaparkkeilua Ahvenistolla

Puskaparkkeilun suhteen olin ennen keskiaikafestareita vielä enemmän noviisi kuin telttailun. Vietin Hämeenlinnassa kolme yötä autossa nukkuen Ahveniston maauimalan parkkipaikalla. Paikka oli tosi kiva, pukuhuoneet wc- ja suihkutiloineen olivat käytettävissä aamukuudesta iltayhdeksään.  Kirkasvetisessä  Ahvenistonjärvessä kävin ilta- ja aamu-uinnilla. Autossa minulla oli sama "oheisvarustus" kuin teltassa eli taittopatja, tyyny ja höyhenpeitto takasivat mukavat unet. 


Puskaparkkeilu oli minulle uutta, auton peittelin hopeiseen peittoon, joka varmaan auttoi pitämään lämmön sisällä / ulkona tarpeen mukaan.


Telttailun ja puskaparkkeilun lisäksi vietin yhden yön airbnb-majoituksessa omakotitalossa. Minulla oli kaveri jakamassa majoituksen kustannuksia, mutta tuossa airbnb-paikassa oli hinta/laatusuhde kohdillaan varsinkin, kun oli kaksi majoittujaa.


Lisää pään kallistuksia (Oulu(Tupos) - Kalajoki)


Hailuoto-laiva (Lumijoki)

Lofoottien reissulla en toiminut "majoitusvastaavana", mutta majoitusvastaavamme löysi varsin mukavia majoituspaikkoja myös sillä reissulla. Niistä en nyt kerro enempää (saapi laittaa viestiä, jos kiinnostelevat). 

Hailuoto-laiva kuuluu maitolaiturin ohella "majapaikka valitsi minut"  -sarjaan. Bongatessani Hailuoto-laivan ennen matkaa suunnittelin jo menomatkalla ajavani sitä kautta ja yöpyväni siellä. Mutta sitten tajusin, että paluumatkalla on luontevampaa polkea rannikolle, olinhan matkalla Kalajoelle. 

Yösijan varaamisessa aiheutti haastetta se, että kyläyhdistyksen sivustolta, jolta laivan löysin, oli virheellinen puhelinnumero enkä sähköpostiinkaan saanut vastausta. Pienen salapoliisin työn jälkeen onnistuin Facebook-sivuston kautta tekemään varauksen. Laivan sijainti oli varsin sopiva illansuun polkaisulle. Pyöräni "majapaikasta" Hailuto-laivalle kertyi matkaa noin 30 kilometriä. 

Hailuoto-laivan hytissä oli yhdelle hengelle hyvin tilaa. Lakanat kuuluivat majoituksen hintaan, mutta pyyheliinaa ei ollut ja suihkusta oli maksettava (3 euroa) erikseen. 

Pyörän sai kätevästi parkkiin laivan kupeeseen.


Oli mukava pulahtaa päivän päätteeksi (ja alkajaisiksi) mereen uimaan.


Jääkaappi ja vedenkeitin, mitäpä sitä kulkija sen kummempaa ruuanlaittovälineistöä kaipaa.


WanhaKulma (Raahe)

Hailuoto-laivalla tutustuin iloisiin anoppiystävyksiin Thelmaan ja Louiseen, tuon lempinimen oli antanut tuttava kuultuaan heidän suunnitelmastaan pyöräillä Oulusta Vaasaan (jos oikein muistan). Heidän kanssaan oli mukavia juttutuokioita ja sain vieläpä tosi hyvän vinkin seuraavasta majapaikasta. Jostain syystä Raahesta en ollut mieluista majapaikkaa vielä löytänyt ja niinpä vinkki WanhaKulman majatalosta oli hyvin tarpeellinen. Matkaa Lumijoen Varjakasta Raaheen kertyi vähän yli 50 kilometriä. Majapaikassa oli hinta/laatusuhde kohdillaan ja niinpä innostuin majoittumaan Raahessa kaksi yötä ja tutustumaan kaupunkiin vähän syvemmin. WanhaKulmassa oli jääkaappi ja televisio omassa huoneessa ja yhteisistä tiloista löytyi keittiö- ja ruokailutilat. 



WanhaKulman viihtyisällä pihalla olisi ollut paremmalla säällä mukava istuskella.

Pihan hienot kukat oli itse kasvatettuja siemestä alkaen.


Raahen museossa oli tälläinen kulkupeli, kyllä pikkuisen jännittäisi tällaisella ajelu.


Ihanan valoisa ja viihtyisä huone WanhaKulmassa.

Rivariyksiössä (Alavieska)

Alavieskasta Google-haulla löytyi majapaikaksi rivariyksiö. Hyvä ja edullinen paikka majoittua reissulaiselle tämäkin. Matka Raahesta Alavieskaan kulki Pyhäjoen ja Merijärven kautta ja matkaa kertyi noin 80 kilometriä.

Rivariyksiö ei ollut niin viihtyisä kuin WanhaKulman huone, mutta hyvin täälläkin sai nukuttua.

Helpompaa työntää pyörä eteiseen, kuin käydä lukkoja viritteleen.


Paritalokämppä (Kalajoki)

Alavieskasta oli lyhyt matka (reilu 30 kilometriä) polkaista Kalajoen vartta Kalajoelle, varmaan alamäkeä, kun alajuoksulle olin menossa.

Kalajoella olin koko viikon mukavassa paritalohuoneistossa isomman porukan kanssa. 



Pyöräilyä rallireitillä

Tunsin itseni varsin nohevaksi ja suunnitelmalliseksi, kun varasin ennen reissuun lähtöä kaikki kaksi majoitusta  ja ostin myös paluun junal...