sunnuntai 27. elokuuta 2023

Ahvenanmaan kirjastoja (Lappo, Brändö, Kumlinge, Vårdö, Sund, Finström, Jomala, Maarianhamina)

Vietin viikon Ahvenanmaalla ja tulipa siellä bongattua kirjastojakin. Menomatkalla poiketessani  Brändön kirjaston eteisessä (ja vessassa), ajattelin, että teen tähän projektiini sääntömuutoksen, niin että Ahvenanmaalla riittää Maarianhaminan kirjaston bongaaminen. Arvelin olevan haasteellista käydä kaikissa Ahvenanmaan pikkukuntien kirjastoissa niiden aukioloaikoina ja muutenkin. Kuitenkin matkallani sain yllättävän monta kirjastoa bongattua "täydellisesti" ja pari ulkopuolelta. Taidan jättää sääntömuutoksen vielä hautumaan, katsotaan, jos vaikka kävisin Ahvenanmaalla vielä toistenkin. 

Vietin alkuun muutaman päivän pikku-saarella, johon jäin mökkikylän ainoaksi asukkaaksi seurueeni poistuttua. Päätin siis poistua "autiolta saarelta". En mahtunut lauttaan, jolla olisin päässyt suoraan manner-Ahvenanmaalle, joten päädyin viettämään muutaman tunnin Brändössä ja pari tuntia Kumlingessa. Samalla sitten tuli muutama kirjasto bongattua. 

Matkasin autolla Ahvenanmaalle, mutta läskipyörä kulki mukana auton sisällä. Muutaman pyörälenkin tein läskillä. Tuntui kyllä nololta matkustaa yksin pyörän kanssa isolla lautalla. Autopaikan varaaminen lautalle osoittautui välillä hankalaksi, kun lautat olivat täysiä. Seuraavalla kerralla taidan liikkua ainoastaan pyörän kanssa. 

Brändössä juttelin tovin kirjastonhoitajan kanssa kirjasto- ja kouluasioista Ahvenanmaalla. Brändössä on kokoonsa nähden (n. 450 asukasta) hyvin toimiva kirjasto ja Lappoossa on jopa sivukirjasto. Tiistaisella Lappoon reissulla yritinkin löytää kirjaston. GoogleMaps'in avulla ilmeisesti löysinkin rakennuksen, jossa kirjasto ja koulu ovat toimineet, mutta rakennus on kuulemma myyty yksityiselle viitisen vuotta sitten. Kaupassa käydessäni löysin sattumalta kaupan nurkassa avoinna olleen kirjaston. Lappoossa on varsin vilkasta lainaustoimintaa, kylässä taitaa olla vakituisia asukkaita vain kolmisenkymmentä. Brändön koulussa on parikymmentä oppilasta. Ruotsalaiset kuulemma muuttavat Ahvenanmaalle, että voivat pitää lapsilleen kotikoulua. Ruotsissa on koulupakko, Suomessa vain oppivelvollisuus, joka voidaan suorittaa myös kotona.

Eipä ollut vielä karttaan korjattu kirjaston uutta sijaintia, epäilykseni osui oikeaan, tässä talossa se on ollut aiemmin. 

Oli kiva löytää tämä Lappon kirjasto kaupan nurkasta. Lappoohon on perustettu Ahvenanmaan ensimmäinen kirjasto vuonna 1882. Uskomattoman vireä kylä ollut siis jo silloin. 


Ahvenanmaan pikku kunnissa kirjasto on usein koulun kanssa samassa talossa tai ainakin pihapiirissä, niin Brändössäkin.


Hauska tervetulokyltti Brändön kouluun ja kirjastoon.

Brändössä on viihtyisä kirjasto.

Kumlingessakin on koulu ja kirjasto samassa rakennuksessa. Kumlingessa on vain vähän yli 300 asukasta. Uskon, että kirjasto on tälläisissä pikku kunnissa vielä arvostetumpi ja tärkeämpi palvelu kuin kaupungeissa, joissa riittää tapahtumia ja toimintaa ilman kirjastoakin.

Mikä lie ollut alunperin tämän pikku huoneen tarkoitus, nyt se  on viihtyisä lukusoppi.

Kumlingesta lautta vei Hummelvikin satamaan ja ennen viimeistä lossimatkaa poikkesin vielä Saltvikin kirjastossa. Majapaikkani oli aivan lähellä Sundin kirjastoa, niin että ennätin sielläkin vielä illan mittaan poikkeamaan.

Vårdön kirjasto oli omassa rakennuksessaan koulun vieressä.

Kivan värikästä Vårdön kirjastossa.

Sundin kirjasto on viehättävässä vanhassa puutalossa.

Sundin kirjaston "slogan" "En god bok är en god vän". 

Vanha harmooni Sundin kirjastossa, vieläköhän tätä soitetaan?


Poikkesin kuvaamassa Saltvikin kirjaston ulkopuolelta, se ei ollut auki. Myös se oli koulun kanssa samassa talossa. 

Finströmin kirjasto oli matkan varrella Maarianhaminaan mennessä.

Finströmin kirjastossa oli mielenkiintoinen näyttely äitiyspakkauksen 85-vuoden taipaleesta. Harmittaa, kun en paremmin näyttelyä katsastanut, olisin edes oman syntymävuoteni pakettia tutkaillut, mutta tuli vain nuorempien peittoja kuvattua. 

Eläviä kaloja uiskenteli Finströmin kirjaston altaassa.

Jomalan kirjasto on "Viikinkitalossa", jossa näyttää olevan myös päiväkoti, urheiluhalli ja nuorisotila.

Jomalan kirjasto ei ollut virallisesti auki, mutta sisään pääsin ja virkailija kertoi kirjaston olevan auki koululaisia varten, mutta antoi minun hetken haahuilla sisällä.

Puussa kasvaa kirjakasseja.


Muistelen joskus käyneeni Maarianhaminan kirjastossa tai ainakin kadulla sen vieressä. Kirjasto on valmistunut vuonna 1989, joten varmaan jo ekalla Ahvenanmaan reissullani 1990 kävin bongaamassa silloin lähes upouuden kirjaston.
..
Kannattaa reissussa muistaa, että jos esim. pihapelit jäi kotiin, niin kirjastosta voi löytyä lainaan.

Maarianhaminan kirjastosta on kivat merelliset maisemat ja terassilla upeat kukat. 

Åland Pride 2023 viikon kunniaksi kirjastossa sateenkaariliputus.

Vähän viritelty automaatti lastenosastolla.

Lemlandin kirjasto piti vielä käydä bongaamassa ulkopuolelta ennen kotiin lähtöä.

"Kirjojen sisäänheitto" -luukku. 

Monta kirjastoa tuli Ahvenanmaalla käytyä (Lappo, Brändö, Kumlinge, Vårdö, Sund,  Finström, Jomala, Maarianhamina sekä Saltvik ja Lemland ulkopuolelta), mutta vielä jäi toinen mokoma käymättä (Eckerö, Göta, Föglö, Hammarland, Kökar, Lumparland, Sottunga). Niinpä on hyvä syy palata Ahvenanmaalle, ehkä kuukaudeksi pyöräilemään. 





Kotimatkan varrelta vol2

Kotimatkaa tehtiin matkasta nautiskellen hitaan etenemisen kaavalla. Kuusamossa oltiin yksi yö ja hyvin nukutun yön jälkeen oli hyvä käydä k...