maanantai 28. kesäkuuta 2021

Kirjasto hukassa...(Lehtimäki-Vimpeli-Lappajärvi)

Maanantaina 28.6.21

Tänään oli ihanteellinen pyöräilysää, tuuli välillä oli vähän vastainen, muttei liikaa, oli sopivan lämmintä, muttei kuitenkaan hikistä. Tosin ei ollut pahemmin ylämäkiäkään, niin ettei lämpö päässyt nousemaan pintaan. Alajärvelle ajelin alamäkeä vieläpä kirittäjän seurassa, siitä jatkoin itsekseni. Luoma-aholla ajelin kylän kautta ja kävin leipomossa kahvilla. Siinä tuli ajatus, ettei ole kiva 68-tien vartta  ajella, kun autot pyyhkäisevät satasta ohitse. Niinpä päädyin "kylätien" kautta ajamaan, tosin se tie taisikin olla latupohjaa, tosin erittäin tasaista ja kovaa. 

Kun näin "katulamput" kuvittelin, että kyseessä on joku vanha kylätie, mutta taisikin olla latupohjaa tämä tie.

Pari kilometriä ajettuani oli "ladulla" opasteetkin.

Vimpelissä kirkon ovi oli kutsuvasti auki, joten poikkesin ensin katsomassa pyöreää kirkkoa. Kirkkoon sain tutustua ihan omassa rauhassani, ei ollut ketään "muka" opasta. Välillä olen törmännyt todella asiantunteviin oppaisiin tiekirkoissa, mutta useimmiten oppaan läsnäolo tuntuu lähinnä kiusalliselta, kun mitään opastusta ei saa, mutta opas kuitenkin kulkee kannoilla. 

Pyöreässä kirkossa kaikki ovat näköyhteydessä toisiinsa, kukaan ei jää pylvään taa piiloon.

Vimpelin pyöreä kirkko on saarikentän vieressä joen rannassa.

Vimpelissä tunsin olevani jonkinlainen nähtävyys, kun ajelin ees'taas' kylänraittia kirjastoa etsien. Tuntuivat muutenkin tuijottelevan outoa kulkijaa, ilmeisesti täällä ei paljon turisteja nää (ainakaan pyöräileviä). Kun en omin voimin kirjastoa löytänyt, kävin kunnanvirastosta kysymässä. Siinähän se kirjasto oli samassa kortteerissa, sisäänkäynti vaan oli vähän huomaamaton, niin että olin useamman kerran ohiajaessani sen missannut. 


Siinähän se kirjasto OmaisOivan ja Apteekin välissä. OmaisOivan kyllä huomasin. Taitaa Apteekin katos peittää kirjaston kyltin ainakin toisesta suunnasta tultaessa...

Kirjasto on yläkerrassa, omatoimi aikana vain hissillä pääsee.

Hyllymetrejä Vimpelin kirjastossa.


Jotain sisäilmaongelmia näytti kunnan sivuilta löytyneen tiedotteen mukaan olevan Vimpelin kirjastossa, niin että kirjasto on vain omatoimisena heinäkuulla ja henkilökunta tekee vain välttämättömimmät työt siellä. 
Näkyyhän se Vimpelin kirjasto Saarikentältä katsottuna, kun vaan tajuaa, että siinä se kirjasto on.

Vimpelin Saarikenttä.


Jatkoin Rantatietä kohti Lappajärveä, mukavaa kylätietä, jossa ei liikenne turhaan haittaa. Taitaa olla osin kokonaan ajamatta 68-tie Vimpelin ja Lappajärven välillä, vaikka olen pari-kolme kertaa aiemmin kiertänyt Lappajärven, viimeksi pari vuotta sitten kavereiden kanssa. Jostain syystä seurassa liikkuessa unohdan kirjastojen bongauksen. Lappajärven kierron olen tehnyt "myötäpäivään", nyt ajelin "vastapäivään".
Nyt ollaan "oikeasti" Etelä-Pohjamaalla, kun on "oikea" kaksifooninkinen talo.


Lappajärvellä ajelin Kivitippuun katsomaan josko sieltä löytyisi jotain syötävää, lounasaika oli ohi ja ruokalista ei netistä katsottuna oikein miellyttänyt. Keksin kuitenkin netistä, että golf-kentän keskeltä löytyisi aasialainen ravintola, ajelin siis sinne. Pari vuotta sitten yövyttiinkin Kivitipussa, muttei silloin käyty tuolla golf-alueella ollenkaan. Näytti kovin autiolta ravintolassa ja epäilen, ettei sieltä olisi ruokaa saanut, henkilökuntaa en tavoittanut.

Kivitipun niemestä "golf-alueelta" löytyi tämä hieno "majakka".


Golffareita varten oli lossikin käytössä.

Lappajärven kirjaston ovelle oli kohtuullisen helppo löytää.

Lappajärveläisistä löytyy taiteilijoita...


.. ja taitavia käsityöihmisiä.

Jatkoin matkaa kirjaston kautta majapaikkaani. Lappajärven kirjasto löytyi kohtuullisen helposti koulukeskuksen vierestä ja majapaikan sijainnin olinkin aiemmalla reissullani bongannut.

Yöllä sain ennen kokemattoman "elämyksen" mopopoikien rällätessä alkuyöstä naapurustossa, niin että nukkuminen oli vähän vaikeaa. 










Kotimatkan varrelta vol2

Kotimatkaa tehtiin matkasta nautiskellen hitaan etenemisen kaavalla. Kuusamossa oltiin yksi yö ja hyvin nukutun yön jälkeen oli hyvä käydä k...