keskiviikko 12. toukokuuta 2021

Jyväskylän kirjastoja (1/303)

Tänään tein harjoittelulenkki Jyväskylän kirjastoihin. Kävin Halssilan kirjaston oven takana, pääkirjastossa ja Kortepohjan kirjastossa. Halssilan ja Kortepohjan kirjastoissa olen käynyt vuosia sitten pyöräilyviikon kirjastopyöräilyllä. Pääkirjastossa vierailen aina silloin tällöin, lähinnä odotellassani kaupungilla jotain. Pääkirjasto "pesi kasvonsa" muutama vuosi sitten ja on nyt varsin viihtyisä kaupunkilaisten olohuone. 

Tämän hetkinen tautitilanne vaikuttaa kirjastopalveluihin ja kirjaston käyttöön "olohuoneena" (ja vessana) melko paljon. Onneksi sentään kirjastot eivät ole kokonaan kiinni niinkuin viime keväänä. 

Kortepohjassa ihailin taas kerran kirjastoarkkitehtuuria, joka usein tuo paljon valoa sisätiloihin. Kortepohjan kirjasto on ulkoa melkoinen betonimöhkäle, mutta sisällä kattoikkunat ja katonrajassa olevat ikkunat tuovat valoa ja viihtyisyyttä.

Kirjastoissa on kiva käydä, mutta siellä on turhan paljon lukemattomia kirjoja, joita on ahdistava vain katsella, niinpä nytkin sekä pääkirjastosta että Kortepohjasta tarttui kirjat mukaan. Eikä ihme, että toinen kirjoista tuntui tutulta, löytyy jo omasta kirjahyllystä (siis lukematon kirja...).Onneksi ei enää nykyään tarvitse palauttaa kirjoja sinne mistä ne on lainannut, vaan palautukset onnistuvat kimpan kirjastojen sisällä. Olen kyllä joskus lähettänytkin kirjoja esim. Riihimäelle ja Turkuun. 

Yleiset kirjastot ovat nykyään aikalailla "kimppaantuneet" eli usein maakunnan kirjastot ovat samaa kimppaa. Jyväskylä kuuluu Keski-kirjastojen kimppaan muiden Keski-Suomen kirjastojen kanssa. Kimpan sisällä asiointi onnistuu samalla kirjastokortilla ja maksukäytännöt, laina-ajat yms on usein samoja. 


Halssilan kirjasto on vähän "piilossa" koulun mäellä. Ei siellä tule ohikulkeissa poikettua.
Halssilan kirjasto on vähän "piilossa" koulun mäellä. 












Kiva kokoontumistila ei ole nyt käytettävissä



Kirjastosta voit lainata myös soittimia

Kirjastossa on kivoja somisteita, tosin näillä ei varmaan saa leikkiä.



Kirjastot toimivat nykyään usein itsepalveluperiaatteella.

Kortepohjan kirjasto

Kortepohjan kirjasto oli aattopäivän aukiololla, niin pääsin sisäänkin.



Kortepohjan kirjastoon tulee valoa kattoikkunoista ja yläikkunoista.



Lukematon kirja... löytyi myös kotoa hyllystä.

Usein reissussa tulee hyödynnettyä kirjastojen vessoja... mitenköhän tänä kesänä onnistuu

Piknik-eväitä Jyväsjärven rannalla.

Kotimatkan varrelta vol2

Kotimatkaa tehtiin matkasta nautiskellen hitaan etenemisen kaavalla. Kuusamossa oltiin yksi yö ja hyvin nukutun yön jälkeen oli hyvä käydä k...