maanantai 7. elokuuta 2023

Autoreissu Itä-Suomeen (Kuopio, Juuka)


Pitkästä aikaa sain olla matkustajana "pelkääjän" paikalla, kun tyttären kanssa matkasimme itäiseen Suomeen. Tavoitteena oli Juuka ja siellä tyttären koiran vesityökoe. Mutta tietysti matkasimme mutkan kautta suoraan eli yövyimme ensin Kuopiossa. Tulipa samalla tehtyä vuoden "pakollinen" laivareissu, kun yövyimme laivahotellissa ja kävimme risteilyllä Kallaveden aalloilla. 

Vuoden "pakollinen" risteily tehty, ei välttämättä tarvii enää lähtee Tallinnaan. 

Suomen lippu liehuu Kallaveden yllä.

Lihasvoimalla toimiva "pizzataksi".

Kuopiossa ulkoilutimme koiraa ja metsästimme villapuseroon lankaa. Lankaa ei löytynyt, joten piti tilata nettikaupasta Norjasta, jotta saatiin oikeaa lankaa. Kävin tietysti tutustumassa Kuopion pääkirjastoon ennen kuin jatkoimme matkaa kohti Juukaa. Kylläpä oli kivoja pyöräilymaisemia ja teitä täällä, ehkä vielä palaan pyörällä näihin maisemiin.

Kuopion kirjasto oli laitettu pakettiin kattoremontin vuoksi.

Kuopion lastenosastolla on kiva "löhöilykeskus".
Taaperoillekin on oma tila ja eväiden nauttimiseen hienot mahdollisuudet.

Kuopion kirjastossa on lukukoiratoiminnalle oma huone. Lukukoira on pääasiassa kirjastoissa ja kouluissa toimiva koira, jonka tehtävänä on kuunnella lukijaa ja olla läsnä. Lukukoiratoiminnan on tarkoitus innostaa lukemaan ja tukea lukemaan oppimista suorituspaineettomassa ympäristössä. 


Kuopion torilla löytynyt uusiokäyttöä pyörän kiekoille.

Onkohan tämä sitä savolaista kieroutta, kun liikennevalokin on vinossa?


Yllättävän pitkiä suoria löytyy Itä-Suomestakin, mutta mäet ovat jyrkempiä kuin läntisessä Suomessa. Olisi varmaan hauska pyöräillä näissä maisemissa.

Juuka oli kiva kylä yhden illan viettoon, kun sadekuurotkin olivat vain lyhyitä, niin ettemme kastuneet koiran kanssa tehdyillä lenkeillä emmekä vesityökokeen harjoituksen aikana (minä poimin mustikoita koiran harjoitellessa). Majoituksemme oli Puu-Juukassa, joka kyllä sai mielen vähän surulliseksi, kun näyttää pikku hiljaa rapistuvan tämä kulttuurimaisema.

Juuan apteekin perinnepihalla oli aidon näköisiä eläimiä ja ihmisiä. Meidän Onerva-kissakin oli mummulasta tullut tänne meitä moikkaamaan. 

Pelmi-koira pääsi ratsastamaan lehmällä, ja on vielä väriltäänkin lehmään sointuva.

Sunnuntai-aamuna heräsimme varhain ja suuntasimme kohti metsästysmajaa, jossa vesityökoe pidettiin. Ennen majalle menoa koiran kanssa vielä pikku harjoitus ja minä sain sillä aikaa poimia vähän marjoja. Koiruus suoritui kokeesta hienosti, niin ettei tullut hukkareissua. Mukava pikkulomanen tämä toki olisi ollut vaikka "hukkareissu" olisikin tullut. 


Pelmi selvitti hienosti vesityökokeen.

Kotimatkaa tehtiin vähän eri reittiä kuin menomatkaa. Käytiin vielä tsekkaamassa Juuan kirjasto, vaikkei sitä voi bongatuksi merkatakaan, kun en sunnuntaina sisään päässyt. Googlettelin Kaavin kirjastoa ja hämmästyksekseni huomasin sen olevan lähikirjasto. Eikö Kaavi ole vielä itsenäinen kunta? Lähempi tarkastelu kertoi, että Kaavin kirjaston on Kuopion lähikirjasto, vaikka Kaavi on itsenäinen kunta. Mielenkiintoista... pitäiskö muuttaa itselaatimiani sääntöjä siten, ettei olekaan tarkoitus käydä "pääkirjastoissa" vaan itsenäisten kuntien isoimmissa kirjastoissa tms..

Juuan kirjastoon en päässyt sisälle, vaikka sisäovi aukeili itsestään, kun kävin oven takana. Täytyy siis palata tänne vielä toistenkin. 



Kotimatkan varrelta vol2

Kotimatkaa tehtiin matkasta nautiskellen hitaan etenemisen kaavalla. Kuusamossa oltiin yksi yö ja hyvin nukutun yön jälkeen oli hyvä käydä k...