tiistai 14. kesäkuuta 2022

Raisiossa ja Kemiönsaarella

Kyllä oli kiva pyöräillä Raisioon, kun oli reitti hyvin viitoitettu eikä turhan mäkinen. Olisin varmaan ilman viitoitustakin osannut, on sen verran tuttua maisemaa. Takaisin sitten tulinkin enempi seikkailureittiä. Raisiossa suuntasin ensin alppiruusupuistoon ja siellä sain "henkilökohtaisen oppaan", jonka kanssa polkaistiin leipomon ja kirjaston kautta hänen kotiinsa. 

Raisiossa tuntui "sinivuokot" kukkivan siihen malliin, että liikkuminen oli varmasti turvallista. Joka risteyksessä oli poliisi turvaamassa kulkua, poliisi-invaasio liittyi varmaan Naantalin kesävierailuihin. Myös tänään Kemiön suunnalla näytti olevan poliiseja liikkeellä.

Tänään siis sain autokyydin Kemiön suunnalle. Kaverini ja koiruuksiensa kanssa käytiin Taalintehtaalla ja Dragsfjärdin hautausmaalla. Västanfjärdin vanhalla kirkolla sade hääsi meidät takaisin autoon. Googlea tutkailtuani huomasin, ettemme huomanneet Västanfjärdin uutta kirkkoa ollenkaan, vaikka sen pitäisi olla lähellä vanhaa kirkkoa, ilmesesti sade vaikutti havaintokykyymme. Loppumatkan satoi, niin että jäi Kemiön hautausmaa tutkimatta. Muuten tuli kierrettyä lähes koko Kemiönsaari.


Koiralle ja isännälle oiva lepopaikka, tosin polku tänne oli aika umpeutunut.


Alppiruusupuistoonkin on viitoitukset kunnossa.

Alppiruusupuiston kahvila ennätti kyllä avautumaan vierailumme aikana, mutta jätimme kahvittelun täällä väliin (pelkäsimme "pullanhuuruista" tilaa ;) ).

Asiallinen varoitus "pullanhuuruisista asiakkaista".

Pyöräily piti unohtaa alppiruusupuistossa eikä koirien ulkoilutus täällä ole hyvä idea, lannoittavat liikaa.

Alppiruusuja lähes silmän kantamattomiin.


Alppiruusuja on ilmeisesti voinut lahjoittaa ja saanut oman kilven alppiruusun juurelle. Tässä kilvessä lukee "Mummille äitienpäivänä 2020".  


Alppiruusuja eri väreissä.

Alppiruusupuistoja taitaa nykyään olla eri puolilla Suomea, Raisiossa näytti alppiruusujen ihailijoita riittävän. Hieno tapa houkutella ihmiset myös liikkumaan. 


Yläkerrassahan on vaikka mitä... kuuntelupaikka, näyttelytila, lukupaikat, digitointi, taidelainaamo...


Kirjaston kävijöitä 1970-luvulta.

Nostalgiaa 1970-luvulla lapsuuttaan ja nuoruuttaan viettäneelle.

Raision kirjastotalo on saanut valmistumisvuonnaan 1999 Betoniteollisuus ry:ltä vuoden betonirakenne -tunnustuksen. Ensi vierailuni Raision kirjastoon olen varmaan tehnyt yli parikymmentä vuotta sitten. 
 

Paluumatkalla Raisiosta löysin sattumalta Koroisten piispanistuimen paikan. 



Kotimatkalla löysin tois'puolt' jokkee kivoja ideoita pyörän kiekkojen uusiokäyttöön... tälläinen köynnöstuki olisi kiva.

Tälläinen "maapallo" pyörän vanteista ois' kanssa kiva. 

Ehkä vielä käväsen huoltamssa pyörääni joku pyhä.



Etsi kuvasta polkupyörä ;)

Työläisten asuntokasarmi Taalintehtaalla.

Entisajan "jääkaappeja"

Taalintehtaan torin ympärillä  on kerrostumia monilta vuosikymmeniltä.

Ruukeilla on osattu hyödyntää sivutuotteena syntynyttä kuonaa rakennusaineena.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kotimatkan varrelta vol2

Kotimatkaa tehtiin matkasta nautiskellen hitaan etenemisen kaavalla. Kuusamossa oltiin yksi yö ja hyvin nukutun yön jälkeen oli hyvä käydä k...