perjantai 17. kesäkuuta 2022

Pyhiinvaellusta Aurajoen varrella

Pyhiinvaellukset ovat viime vuosina tulleet muoti-ilmiöksi (vai ovatko ne olleet sitä jo vuosituhansia?). Viimeksi luin aamulla, että Turun kaupunki on lahjoittanut arkkipiispa Tapio Luomalle 60-vuotislahjaksi luontopyhiinvaellusreitin Ruissaloon (Tapion polun). 

Citynomadi on vallan mainio väline näiden pyhiinvaellus ja muidenkin reittien etsimisessä. Vaikka kotisohvalta voit "matkailla" tai sitten reissussa tarkistaa mitä kivaa nähtävää löytyy läheltä. Miten olikin tämä mainio väline minulta päässyt talven aikana unohtumaan? En linkkejä laita googlella kyllä löydät näiden vinkkien perusteella sivuille, jos kiinnostaa.

Ennen pyhiinvaellusinnostustani käväisin myös Turun lentokentällä, sinne oli juuri saapumassa kone Maarianhaminasta ja illalla Gdanskista. Ei kovin vilkas  kenttä, mutta kallis kahvipaikka se on. 


Lentokentän läheltä liikenneympyrästä löytyy tämä kone.

Lentokentälle eksyin, kun matkalla Ruskolle huomasin googlemapsin kertovan, että Ruskon kirjasto on tilapäisesti suljettu ja kirjaston palvelut saatavissa tuplamatkan takaa Vahdolta. En viitsinyt Vahdolle asti polkea, joten päätin tutustua lentokenttään.

Upeasti kukkivat ruusut, on siis muitakin ruusuja kuin pahamaineinen kurttulehtiruusu.

Itse vähän jälkijunassa havahduin näihin reitteihin, kun naapurissa olevasta Pyhän Katariinan kirkosta löysin "Aurajoen pyhiinvaellukset" -passin ja totesin jo pääpiirteittäin tämän passin kertomat reitit käyneeni, vain leimat puuttuu. 

Pyhän Katariinan kirkko on aivan naapurissamme. Se on alunperin ollut Kaarinan seurakunnan kirkko, mutta Turku on sen "imenyt" itseensä. Täällä kävin sisällä jo ennen "vaellukselle" lähtemistäni.

Pyhä Katariinan kirkossa on hienot holvikaaret kuten muissakin "Helenan polun" kirkoissa. Kirkot ovat 1400-luvun lopulla rakennettuja. Olisiko tuomiokirkko toiminut esikuvana. 

Tuomiokirkon holvit kohoavat korkealle.

Viikonloppuna pääsee juhlimaan synttäreitä! 

"Talo täynnä musiikkia". Ihmettelin miksi Sibeliusmuseo on Turussa ja siihen löytyi selitys. Sibeliukselta oli neljäkymmentäluvun lopussa pyydetty lupaa nimetä "Åbo Akademin musiikkihistorialliset kokoelmat" "Sibeliusmuseoksi" ja hän oli luvan antanut. Museo sijaitsee aivan tuomiokirkon vieressä, joten laajensin kirkollista pyhiinvaellustani myös musiikkiin.



Turustakin löytyy kivoja kujia, tännekään en ole aiemmin eksynyt.

Käväisin Turun pääkirjastossa, mutten löytänyt etsimääni enkä viitsinyt pyytää apua.

Maarian kirkko on ulkopäin tuttu vuosikymmenten takaa, kun tätini asui siinä lähistöllä. Tämänkin reissun aikana olen jo pari kertaa siitä ohi polkenut. Nyt onnistuin käymään myös sisällä tiekirkossa.

Maarian kirkossa on hienoja seinäpiirustuksia, ja holvikatto.

Pyhiinvaelluksen pysähdyspaikoilla on postilaatikot, joista löytyy leimat ja lisää pyhiinvaelluspasseja. Tämä Koroisten laatikko oli valitettavasti toiminut myös roskiksena ja leimasin oli aivan kuivunut.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kotimatkan varrelta vol2

Kotimatkaa tehtiin matkasta nautiskellen hitaan etenemisen kaavalla. Kuusamossa oltiin yksi yö ja hyvin nukutun yön jälkeen oli hyvä käydä k...