keskiviikko 22. kesäkuuta 2022

Kemiöön taas

Toinen reissu Kemiöön vajaan viikon sisällä. Luulin bonganneeni tällä reissulla myös sadannen "projektikirjastoni", mutta paljastuikin, että bongasin 101. ja 102. kirjaston. 100.s bongattu kirjasto olikin nykyinen lähikirjastoni Nummen kirjasto Turussa 😂. Ja pääkirjastoja tarkistus laskennan jälkeen  81 bongattuna ja ex-pääkirjastoja 12. 

Mahdollisuus Kemiön vierailuun tuli, kun Liisa kyseli facebookissa auton siirtäjää. Reissulla tuli bongattua kaksi kirjastoa, neljä kirkkoa ja kolme hautausmaata. Ja toki Taalintehtaan kulttuurikävelykierroksesta eka kerralla kiertämättä jäänyt osuus tuli käveltyä. 


Liisa lähti purjehtimaan ja minä ajelin hänen autonsa takaisin Turkuun.






Taalintehtaan kirkko on rakennettu noin sata vuotta sitten masuunikuonasta valetuista slakitiilikivistä. Kirkon yhteydessä oleva asunto on joskus esitelty "Suomen kaunein koti" -ohjelmassa (tai vastaavassa).

Taalintehtaan kirkko oli sisältä yksinkertaisen tyylikäs kynttiläholveineen.

Onkohan osittain asumattomalta näyttävien kerrostalojen kohtalo sama kuin Sapelin rapistuneen kasarmin vai kunnostetaanko ne kerrostaloasumiseen mieltyneiden kakkosasunnoiksi?  Siperian talot ovat hienossa kunnossa, liekö vakituisesti asuttuja vai lomakäytössä.

Rannikkoreitti kulkee Taalintehtaalla.

Taalintehtaan luontopolulla oli lukittu luukku "alamaailmaan".. ruostuukohan tuo joskus puhki?


Masuunilammen rauhaa.

Valaistus (ja kamera?) suojatienmerkissä?


Taalintehtaan kirjasto on Dragsfjärdin entinen pääkirjasto. Sadasensimmäinen bongaamani kirjasto.

Taalintehtaan kirjasto oli viihtyisä ja värikäs sisustukseltaan.

Kemiönsaari on kaksikielinen, mikä näkyy myös kirjaston hyllyissä. Ruotsinkielisiä on enemmistön niin, että hyllyselitteet ovat ensiksi ruotsiksi. 


Kemiön kirjasto on Villa Landen kulttuuritalossa. Kemiön kirjasto on 102. "projektikirjastoni" ja 81. bongaamani pääkirjasto.

Kemiön kirjaston tietokirjat ovat 2.kerroksessa.


Kemiön kirkko on rakennettu 1400-luvulla.

Kemiön kirkon holvit on 1460-luvulla rakentanut Pietari Kemiöläinen, joka on rakentanut myös Turun tuomiokirkon tornit. Kemiön hautausmaalta löytyi ehkä isoisäni isoenon hauta (tarkistamatta vielä).

Angelniemen kirkko ja hautausmaa on todella kauniilla paikalla ja sinne meni juuri päällystetty tie.

Angelniemen hautausmaalle ei pääse yöllä kummituksia etsimään. En ole ennen nähnyt kameravalvontaa hautausmaalla tai yöllisten vierailuitten kieltotaulua. Angelniemen hautausmaan sijainti on syrjäinen ja kaunis, niin että ilmeisesti kummitukset eivät riitä pelottelemaan ilkivallan tekijöitä 😏

Angelniemeltä Kokkilaan pääsee lossilla. Lossille ajaessa tuli mieleeni, että olenkohan koskaan itse ajanut autolla lossille... Polkupyörällä olen lossille ajanut kymmeniä kertoja, mutta autossa olen varmaan aina ollut vain kyytiläisenä.

Paimion kirkkoon ja hautausmaalle poikkesin ohikulkiessani. Hautausmaalla olen käynyt melkein joka vuosi, mutta kirkossa ehkä 70-luvun alkupuolella häissä. Kirkko ei ole varmaan ollut aiemmin auki hautausmaareissuillani.

Päätin hautausmaakierrokseni opastettuun "Makkaramestarista salvusälliin " -kierrokseen Turun hautausmaalla.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kotimatkan varrelta vol2

Kotimatkaa tehtiin matkasta nautiskellen hitaan etenemisen kaavalla. Kuusamossa oltiin yksi yö ja hyvin nukutun yön jälkeen oli hyvä käydä k...