perjantai 4. kesäkuuta 2021

Maanmittausta ja kirkkomaita

Ke 2.6.2021

Tarvasjoella yövyttyäni polkaisin aamusta kymmenkunta kilometriä Paimion rajan toiselle puolelle maata mittaamaan. 

Matkalla oli mielenkiintoinen pato/voimalaitos Paimionjoessa, toisella puolella tietä oli pato ja toisella puolella voimala, mikäli oikein tulkitsin. 

Pato toisella puolella tietä.

Voimala tuon padon alapuolella toisella puolella tietä.

Tarvasjoelta Paimioon päin ajellessa en voinut olla miettimättä, onko Tarvasjoella paljon "sukulaisia", onhan isäni äidin suku asunut vuosisatoja ihan Tarvasjoen rajan tuntumassa Paimion puolella. Isäni vanhemmat tapasivat noin satavuotta sitten tanssilavalla Tarvasjoella, ainakin näin Australiassa asunut isosetämme kertoi joskus 90-luvun alussa Suomen vierailullaan. Isovanhempani olivat kuolleet paljon ennen syntymääni, joten heitä ei ole ollut minulle tarinoita kertomassa.

Matkani varsinainen tarkoitus oli osallistua maanmittaustilaisuuteen Paimiossa, pyöräily ja kirjastot on siis tässä vain pieni sivujuoni. Elämäni ensimmäistä kertaa olin maata mittaamassa, ja varmaan myös viimeistä, lukuun ottamatta syksyllä tämän päiväisiin mittauksiin liittyvää kokousta. Näitä maita on mitattu ennenkin, ainakin 1880-luvulla ja 1915, mutta ojituksissa ja muuten vaan olivat rajapyykit kadonneet. Etsittiin siis rajapyykkejä maastosta. Meni siinä useampi tunti ja pääsin jatkamaan matkaa iltapäivällä kahden jälkeen. 

Pyörä jäi varjoon lepäileen, kun olin maita mittailemassa.


Löytyi rajapyykki, useampikin, mutta kovin olivat piilossa eikä kaikki löytyneet. Eniten aikaa taisi viedä yhteyksien saaminen maanmittareiden laitteisiin. 

Kun osaltani oli maat mitattu, polkaisin Paimion kirkolle, Vistalle. Kirjastovisiitin aioin jättää tekemättä, kun olen siellä aiemmin vieraillut. No, totesin olevani turhan lämpimästi pukeutunut ja ajattelin pyörähtää kirjaston vessassa vaihtamassa vaatetusta kevyempään ja samalla ottaa kuvia kirjaston sisältäkin. No, eihän kirjasto ollut auki, kun Vaskissa on se järjestelmän vaihto menossa, olin sen jo unohtanut. Kirjasto/kaupungintalon aulassa oli kuitenkin ennakkoäänestys ja antoivat luvan käydä vessassa.
Paimion kirjasto
Pyörä oottelee kirjaston nurkalla minun ollessani kirkkomaalla.


Useammin kuin kirjastossa olen Paimiossa käynyt kirkkomaalla, johon on haudattu  esi-isiäni useammassa polvessa ja "sivusukulaisiakin" viimeisen vuoden aikanakin. 

Vistalla on Pyhän Mikaelin kirkko ja Hevonpäässä toinen Paimion kirkko, Pyhän Jaakobin kirkko.  Halusin käydä myös Pyhän Jaakobin kirkon hautuumaalla katsomassa tuttujen hautoja. Yllättävän paljon sieltä löytyi tuttuja sukunimiä, taitaa olla "Paimio tietämykseni" suurempaa kuin kuvittelenkaan. Ja vielä Piikkiönkin kirkon takana kävin katsomassa tuttuja nimiä laatoista.


Pyhän Jaakobin kirkko Paimiossa.

Pyörä huilaa Piikkiön hautausmaan aitaan, vieressä oli menossa kirpputoritapahtuma.

Piikkiön kirjastoon kävin tutustumassa viime syksyisellä hautajaisreissulla, se sijaitsee hautausmaan parkkialueen toisella reunalla. Piikkiön kirjasto ei kuulukaan "projektikirjastoihin", koska Piikkiö on liitetty Kaarinaan ja näin ollen muuttunut sivukirjastoksi. Kaarinan pääkirjaston jätin ihan suosiolla tällä kertaa väliin, koska Vaski-kirjastoissa se sulku ja alkoi jo väsymys käydä käpälään. 

Piikkiöstä Kustaviin oli matka tuskallista, vastatuulta, hikistä, ylämaata ja vasta-aurinkokin. Varmaan oli voimat jo muutenkin siinä vaiheessa iltaa jo vähissä. Harmitti vähän, kun olin varannut majoituksen Kuusistosta, että olisi aamulla lyhyempi matka Nauvoon Utön laivalle. Onneksi koko iltapäivän poltelleen jätskinhimoni sain täytettyä oikein jäätelökioskilla Kuusiston K-marketin pihassa. Näytti siinä käväsevän joku maantielenkillä ollut pyöräilijäkin kysymässä (ja kuolaamassa) onko kioski paikallaan koko kesän. 

Helpostusta hikeen nääntyvälle.

Majapaikkaan päästyäni tuntui, että on pakko päästä käymään meressä, sen verran hikinen oli tuo matka Paimiosta Kuusistoon ollut. Käväisin sen verran meressä, että uimapuku kastui, mutten uinut kunnolla. Kello soittamaan kuudelta, että ennätän Utön laivalle yhdeksitoista. 



2 kommenttia:

  1. Mielenkiintoinen kirjoitus maanmittaus kokemuksestasi. Olen luullut että maanmittaus hoidetaan mittauspalvelun toimesta. Ystävämme ovat aloittelemassa talonrakennus projektia ja ainakin ovat juuri etsimässä palvelua, joka tekisi mittaukset heille. https://www.prismarit.fi/

    VastaaPoista
  2. Hei Joa.K.,
    tuo maanmittaustilaisuus oli, koska naapuri oli ostanut toiselta naapurilta peltoja ja tarkoituksena oli muodostaa määräalasta kiinteistö ja rajat olivat epäselviä. Edellisen kerran osa rajoista oli tarkasteltu yli 100 vuotta sitten. Menen vielä ensi viikolla tuon alkukesän toimituksen jatkotilaisuuteen.Tilaisuus koski useampia naapuritiloja. Kutsun tilaisuuteen lähetti maanmittauslaitos, itselläni ei ole tarkempaa tietoa näiden palveluiden tarjoajista, mutta varmaan maanmittauslaitokselta saa tarkempaa tietoa. https://www.maanmittauslaitos.fi/huoneistot-ja-kiinteistot/maanmittauspalvelut/maanmittaustoimituksen-hakeminen

    VastaaPoista

Kotimatkan varrelta vol2

Kotimatkaa tehtiin matkasta nautiskellen hitaan etenemisen kaavalla. Kuusamossa oltiin yksi yö ja hyvin nukutun yön jälkeen oli hyvä käydä k...