sunnuntai 9. heinäkuuta 2023

Hostellireissaajana Hirvikoskella (Toholampi, Lestijärvi)

Tulin keväällä valituksi hostellireissaajaksi ja päädyin reissaamaan Hirvikosken maaseutuhotelliin. Niinpä Kannuksesta poljin Toholammille ja edelleen Hirvikoskelle. Hirvikoskella viivähdin kaksi yötä ja kävin samalla reissulla myös Lestijärven kirjaston bongaamassa. Pidemmän tarinan kirjoittelin Hirvikosken ja Lestijärven vierailustani hostellijärjestön blogiin, sitä ei ole vielä julkaistu.

Matkalla poikkesin Eskolan metsärataan tutustumassa. Metsärata eli paikallisten suussa  "pikkurata", oli puutavaran kuljetukseen tarkoitettu rata, joka oli toiminnassa noin 1920-60. Karttaa kun katselin niin näytti siltä, ettei radan varrella ole mitään asutusta eli henkilökuljetukseen rataa ei ilmeisesti koskaan käytetty. Olin ajatellut ajella metsärataa pitkin, mutta kun radan alkupäässä katsoin metsään katoavaa viivasuoraa ratapohjaa, totesin, ettei pitkä, suora hiekkatie keskellä metsää kiinnosta. Enemmän houkutteli Lestijoen vartta kulkeva asfalttitie, vaikkei siinäkään kunnon piennarta pyöräilijälle ollut, muttei kyllä ollut paljon muuta liikennettäkään. 

Eskolan metsärata toimi neljäkymmentä vuotta. Metsäratamuseoon pääsin tutustumaan vain ulkoa käsin, kun se on auki vain pari tuntia viikossa.

Pikkuradan lähtöpisteen vieressä on Eskolassa maauimala.

Eskolan metsäradan vanha veturi.

Joo, ei,  en tuonne hyttyspesään lähde...
Eipä tämä ilman piennarta suorana kulkeva asfalttitiekään kovin houkuttelevalta näytä. Onneksi liikenne kuitenkin oli niin vähäistä, että pyöräily oli kohtuullisen mukavaa ja vähän vaihtelevammat maisematkin olivat kuin "pikkuradalla" olisi ollut. 

Metsärata on mennyttä, mutta yhä Eskolasta pyyhältävät junat ohi, tosin asemalle ei junasta enää pääse.


Toholammille saavuin puoli tuntia ennen kirjaston avautumista, joten parkkeerasin pyöräni kirjaston eteen oottelemaan ja itse kiertelin vähän "Lampia" tutkailemassa.

Valoisa kaunis kirjasto Toholammilla, pääkirjaston lisäksi löytyy Toholammilta myös Sykäräisten lähikirjasto.

Kansalaisopiston kuvataidepiirin näyttelystä Toholammin kirjastossa.
 
Lestille (Lestijärvelle) saapuessani ihmettelin erillistä kävely- ja pyörätietä hautausmaan vieressä. "Pyörätien" päättyessä tajusinkin, että oli kyse autojen parkkialueesta, eipä tuossa käpyjen ja neulasten seassa ollutkaan kovin kiva ajaa.

Lestijärven kirjasto sijaitsee idyllisessä vanhassa talossa.

Näkymä järvelle pilkistää päiväkodin pihan takana.

Lestijärven rannalla oli kiva puisto, jossa oli "leikkipaikka" sekä lapsille että aikuisille.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kotimatkan varrelta vol2

Kotimatkaa tehtiin matkasta nautiskellen hitaan etenemisen kaavalla. Kuusamossa oltiin yksi yö ja hyvin nukutun yön jälkeen oli hyvä käydä k...