perjantai 30. kesäkuuta 2023

Taidetta ja ukkosta (Ullava, Kannus)


Alunperin olin ajatellut polkaista Kokkolan kautta Kannukseen. Edellisen päivän pitkä päivämatka helteisessä säässä verotti kuitenkin voimia niin, että päädyin pyöräilemään suorempaa reittiä Kannukseen. Kannus olisi tyhjä piste kartallani ilman Esko Ahoa, joka toimi 90-luvulla pääministerinä ja oli Kannuksesta kotoisin. Toki tahdon aina välillä sekoittaa Kannuksen sen entiseen naapurikuntaan, nykyisin Kokkolaan kuuluvaan Kälviään (ja kyllä se Kihniökin tahtoo joskus tähän soppaan tulla mukaan).

Kaustisten Halpahallin edessä oli mielenkiintoinen pyöräparkki, kun pyöräteline oli sijoitettu melkein keskelle pihaa, rajoitti kivasti alueen mihin pyöriä jätettiin.

Mukava pikkusilta yli Perhonjoen.

Ei kai Köyhäjoki kovin köyhä ole, kun on vuoden kyläksikin päässyt.

Satuin Taide Vionojan pihaan juuri vähän ennen näyttelyn avaamista, niin että odottelin hetken. Hienot ovet 1760 valmistuneessa talossa. 

Hienoja kaappeja oli Vionojan taloissa.

Onkohan tämä kaappi rakennettu paikalleen aittaan vai miten se on saatu aitan pienestä ovesta sisään.

Näyttelytaloon sisälle mennessä hämmästyin tuon hirsitalon sisätilan vastakohtaa ulkoiseen olemukseen. Talo oli punainen hirsitupa ja sisällä oli hyvin ilmastoidut näyttelytilat.

Taidehalli oli yllättävän moderni sisältä, ulkoa punainen hirsitalo.

Veikko Vionoja tuntuu olevan varsin arvostettu syntymäkotikunnassaan Ullavalla. Ullava on liitetty jo 2009 Kokkolaan, vaan vielä on viitta pääkirjastoon. Ullavan kirjaston kanssa muistelen joskus tehneeni jopa töitä, varmaan jotain oviongelmia varmaan ...

Ullavan kirjasto on Kokkolan lähikirjasto ja osa Anders-kimppaa.

Puuviilusta tehty taulu Ullavan kirjastossa.




Ullavalla oli mukava rento "maalaistunnelma", vieraaseen suhtauduttiin ystävällisesti ja uteliaasti. Kirjastolta polkaisin kaupalle kahville, siellä olisi saanut myös lounasta. Ennen matkan jatkumista seisoskelin sateen suojassa kaupan edessä tovin. Onneksi sade väheni sen verran, että viitsi lähteä liikkeelle.


Matkan varrella ihmettelin paria isoa, uutta metsätietä, joissa näytti olevan viidenkympin nopeusrajoituskin. Juuri kun tuli mieleeni, että oiskohan tiet rakennettu tuulimyllyjä varten tuli näkyviin toistakymmentä tuulimyllyä.

Meinasin mennä henkilökunnan ovesta Kannuksen kirjastoon, kun ovi oli niin kutsuvasti auki, ilmeisesti läpivedon saamikseksi kuumuuteen. 
Onneksi tajusin, että nurkan takaa löytyy oikea ovi mennä kirjastoon sisälle. 

Taas muistuttelen, että kirjastossa ei ole vain kirjoja vaan myös mielenkiintoisia näyttelyitä, tässä puukaiverrustauluja Kannuksessa.

Kirjakaruselli Kannuksen kirjastossa.

Viisauksia puuhun kaiverretuissa tauluissa Kannuksen kirjastossa. "Ei talaven tuloille auta lakimiehetkään mittään."


Kirjaston lähellä olevaan aitaan olivat ehkä lomailevat koululaiset kirjoittaneet mietelmiään. "On parempi liikkua hitasti oikeaan suuntaan kuin kiihdyttää väärään suuntaan."


Keski-Pohjanmaa ei ole ollenkaan niin kuiva kuin kuvittelen, sieltä löytyy joita järviä ja tietysti jokimaisemat ovat upeita. Tässä uimaranta Lestijoessa Kannuksessa.

Kannuksessa jäi aikaa kirjastossa käynnin lisäksi käyskennellä myös museoalueella. Tässä Kannuksen työväentalo, jolla on mielenkiintoinen historia. Työväentalo sijaitsee Mäkiraonmäellä, joka on harvinainen ns. Vanhaan Kannukseen kuuluva monen talon kokonaisuus. 

Kannuksen rautatieasema, lienee pohjoiseen junalla matkaaville tuttu.


Pumptrack majapaikkani lähellä ja näyttää siellä siintävän myös Kannuksen kuntoportaat, joita en viitsinyt lähteä testaamaan.
Pumptrack majapaikkani lähellä ja näyttää siellä siintävän myös Kannuksen kuntoportaat, joita en viitsinyt lähteä testaamaan. Muutenkin majapaikkani ympäristöön olivat sijoittuneet kaikki Kannuksen liikuntapaikat. Olipa pesäpallostadionilla menossa pelikin, jota en kuitenkaan lähtenyt seuraamaan, mutta kuulin, että ensiviikolla on Jyväskylän Kiri pelaamassa. Uimahalliin olisin mennyt, mutta se oli kesätauolla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kotimatkan varrelta vol2

Kotimatkaa tehtiin matkasta nautiskellen hitaan etenemisen kaavalla. Kuusamossa oltiin yksi yö ja hyvin nukutun yön jälkeen oli hyvä käydä k...