sunnuntai 25. kesäkuuta 2023

Suuntana Itä-Uusimaa (Porvoo, Loviisa)

reitti: Sipoo (Spjutsund) - Porvoo - Loviisa

Alunperin oli tarkoitus viettää juhannusviikkoa Hesassa, mutta retkikavereilleni tuli suunnitelmiin muutoksia. Hitaasti taas kerran oma oivallus kääntyi niin, että tajusin, etteihän minun tarviikkaan jäädä Hesaan vaan voin suunnata muualle. Ja siitä vielä hetki meni ennen kuin tajusin, että nythän voin tehdä lenkin Itä-Uudenmaan kirjastoissa.

Tämän viitoituksen tarkoitus Porvoossa ei ole minulle selvinnyt edes googletuksen avulla.


Eurovelo 10 viitoitusta seuraamalla olisin saanut reissuuni useita mukavia mutkia ja lisäkilometrejä, totesin tämän aika pian, kun ensin innostuneena seurasin viitoitusta.

Ilahduttavasti pyöräkadut näyttävät lisääntyvän eri puolilla Suomea. Porvoossa pyöräkatumerkintä oli tehty myös kadun pintaa. 

"Pakollinen" aittakuva Porvoonjoen rannalta.

Vietettyäni pari päivää Hesassa ja Sipoossa hyvässä seurassa, polkaisin kohti Porvoota ja Itä-Uudenmaan kirjastoja. Porvoon kirjastossa törmäsin tuttuun kirjastonhoitajaan ja sain opastetun kierroksen kirjastossa sekä mukavan juttutuokion. Myös pyöräilyoloja ja -iloja ruodittiin. Minussa ihastusta herättäneet pyöräkadut tuntuivat paikallisesta tuttavasta naurettavalta pikku kaupungin hifistelyltä. 

Porvoon kirjasto.

Latauspiste kirjastossa ilahduttaa aina, tosin olen ilman sitäkin saanut kirjastoissa ladattua puhelintani.

Porvoon kirjaston pyörä kiertää tapahtumissa.

Pääsin opastetulle kierrokselle myös kirjastoautoon, jota olin luullut ensin jäätelökioskiksi, kun näin sen rappujen alapäästä ylhäällä.

Porvoosta jatkoin Loviisaan. Onnistuin matkalla tutkailemaan maisemia niin ahkerasti, että kaarsin  Loviisan kirjaston luo juuri, kun kirjaston ovi lukittiin. No, eipä tarvitsisi aamulla lähteä liikkeelle kovin aikaisin, kun kirjasto aukeaisi vasta yhdeltätoista.  Ennen kirjaston aukeamista ennätin aamulla tutkailemaan vähän Loviisaa ja käymään mm. merenkulkumuseossa Laivasillalla ja ...


Seuraamalla Eurovelo10 viitoitusta eksyin Postimäen mäkitupalaisalueelle, joka ei maanantaina ollut auki. Pääsin kuitenkin ostoksille kahvioon, kun alueen hoitaja(?) oli paikalla valmistelemassa illan teatteriharjoituksia.

Matkan varrella aina välillä tulee pysähdyttyä matkailijoita ilahduttamaan tarkoitettujen kohteiden vuoksi. "Kesä koittaa sullekin"

Kuului vain "naps" klo 18, kun kirjaston ovi lukittiin juuri, kun saavuin paikalle. 

Vesiposti Loviisan Suolatorilla.


Hauskan näköinen, mutta epäkäytännöllinen, pyöräteline Loviisan Laivasillalla.


Hometalo. Kadotetun rakennustaidon muistomerkki. Rakennettu Loviisan homeongelmien vuoksi tuhottaviksi tuomituista kirjoista. Ideoinut ja suunnitellut kuvanveistäjä Tero Maksimainen, rakentamisessa ollut mukana vapaaehtoisia. 

Loviisassa majoituin "Valtakunnan saliin", tilassa oli ollut Loviisan ensimmäinen Jehovan todistajien valtakunnan sali. Olen aiemmin majoittunut mm. pappiloissa, meijereissä ja jopa sikalassa, mutta tämä oli ensimmäinen kerta "Valtakunnan salissa". 
Kesäkeittiö majapaikkani pihalla. 

Sähkökaappi on maalattu hienoksi "mökiksi".

Loviisan kadulle oli maalattu mietelauseita vuoroin suomeksi ja ruotsiksi. 

Loviisan (Degerbyn) bastionit on rakennettu Hattujen sodan päätyttyä Ruotsin tappioon. Linnoituksen rakentaminen jäi kuitenkin kesken raha-, miehistö- ja maaperäongelmien vuoksi.


Plagenin uimarannan tunnusmerkkinä on uimakoppirivistö, tosin nykyään enää muutama koppi. Uimaan en aamupäivällä tarjennut mennä. 

Kukkukivellä on vuonna 1906 rakennettu arkkitehti K.Hjeltin suunnitelema valurautainen näkötorni.


Ensimmäisen kerroksen kaiteessa on puukuviointi.

Näkötornin kolmanteen kerrokseen mennään lintujen johdattamana.

Puput hyppivät näkötornin toiseen kerrokseen. 

Aamulla Loviisan kirjaston ovi avautui.

Loviisan kirjaston lastenosasto.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kotimatkan varrelta vol2

Kotimatkaa tehtiin matkasta nautiskellen hitaan etenemisen kaavalla. Kuusamossa oltiin yksi yö ja hyvin nukutun yön jälkeen oli hyvä käydä k...