maanantai 5. kesäkuuta 2023

Sade saattelee kirjastosta toiseen (Mynämäki, Nousiainen, Masku)

 

reitti: Laitila (Kaivola) - Mynämäki - Nousiainen - Masku - Raisio

Unet veivät voiton tähtien katselusta, eikä Suomen suviyössä paljon tähtiä näe muutenkaan. Yöllisellä vessareissulla kyllä taivaanrannalla näin kuun. Yö oli viileä, mutta hyvin "tähtimajassa" tarkeni peiton alla ja unet maittoivat.

Tähtimajaan olisi mahtunut toinenkin nukkuja, mutta kaikki muu "häärääminen" oli jo yksin melko haasteellista.

Jokaisen pikkumajan edessä oli palju, minulta jäi kyllä tällä kertaa väliin paljuilu.

Kisu oli tiellä aamupesulla, mutta kun ennätin saada kameran esiin, hän päätti poistua paikalta.

Alkumatkasta oli melko pitkään hiekkatietä, ja totesin taasen, ettei ole metsät oikein minun "sielun maisemaani".

Kannattaakohan tuonne lähteä, kun ei perävaunuakaan saisi ottaa mukaan?

Jo edellispäivänä mietin, että peltoaukeat ovat enemmän "sielun maisemaani" kuin metsä. Lapsuuteni ole pellon yli katsellut "myllyn mäelle", ehkä tämä "sielun maisema" on syntynyt jo silloin, 

Matkalla kohti Raisiota bongasin vielä kolme Vaski-kirjastoa. Kaiken kaikkiaan kolmen päivän aikana bongasin 10 pääkirjastoa ja yhden ex-pääkirjaston ulkopuolelta. Nyt on "projektikirjastojen" saldo 98 pääkirjastoa eli vielä olisi parisataa kirjastoa bongaamatta. 

Mynämäen kirjasto löytyi pienen sillan pielestä.

Evakkokivi, nämä evakkojutut aina herkistävät, vaikkei omasta suvustani oli evakkoon jouduttukaan lähtemään. Tämä evakkokivi oli Mynämäen kirjaston seinän vieressä.

Karjalan Kannaksen Metsäpirtin pitäjästä jatkosodan aikana evakoitu reliefi, joka on osa  Lahjoitusmaapoikien vuonna 1936 pystytettyä muistomerkkiä, suunnittelija Aarno Karimo ja muistomerkin pystyttämiseen on osallistunut koko pitäjä. Nyt reliefi on Mynämäen kirjaston seinässä.

Metsäpirttihuone, viittaa siihen, että metsäpirttiläiset evakuoitiin Mynämäelle.


Ihanaa kannustusta portaiden käyttöön Mynämäen kirjastossa.


Nousiaisten kirjastoon saavuin sateen saattelemana. 

Nousiaisissa "lainasin" sähköä puhelimen lataukseen.

Nousiaisten kirjastossa hyvä valikoima digilehtiä luettavaksi, niinpä puhelimen latautuessa ja takin kuivahtaessa lukaisin päivän Keskisuomalaisen "isolta näytöltä". Lehti olikin retken aikana jäänyt lukematta.

Jokereita lainaan,"Vaski-kirjastoissa on käytössä Jokereita kysytystä aineistosta. Niitä ei voi uusia tai varata. Jokeri-kokoelman tarkoitus on, että asiakkailla on mahdollisuus saada myös uutuuskirjoja."



Kirjastoissa on lukemattomia kirjoja, mutta usein myös näkemättömiä taideteoksia, niin Nousiaisissakin.

Hyvät oli kahvit, ehkä tulen toistekki. Lueskelin kahvitellessani paikallislehdestä, että Maskun kirjasto on menossa kesäksi kokonaan kiinni remontin vuoksi, eli olinpa viimetipassa liikkeellä sen bongatakseni.
 
Maskun kirjastoon oli vain neljä kilometriä Nousiaisten kirjastosta eli kovin on tiheässä kunnat täällä Varsinais-Suomessa.

Yli puolet Vaski-kirjastoista bongattu, tämä on tosin vanha kartta, kun Salo puuttuu. Vasta nyt havahduin miettimään mikä tuo "vaskilintu" on? Näyttää olevan Vaski-kirjastojen logossa.

Masku on jo 790-vuotta vanha.

Maskkun kirjastossa isot muuttolaatikkopinot kertovat, että kohta alkaa henkilökunnalla iso urakka aineiston siirtämiseksi turvaan remontin alta. 

Raisiossa Googlemapsin avulla suunnistaminen sai vielä lisähaasteen, kun Tier-skuutit tulivat mukaan kuvaan. Eli GoogleMaps tarjoilikin reittiä, jossa voin matkalta napata skuutin kulkupeliksi ja lisäksi tuli näytölle ”nappula”, jolla avautui skuuttisovelluksen asennusikkuna. Meni hetki, kun tajusin, että pitää vaihtaa alalaidassa kulkupeliksi oma polkupyörä, niin löytyy järkevämpiä reittejä. 

"Virallinen" pyöräretkeni päättyi Raisioon, tai kyllä minä vielä lauantaina ajelin sieltä Portsaan ja sunnuntaina vähän fiilistelin Turussa ja junailin kotiin Jyväskylään. Junamatkaan toi lisäjännitystä Tampereella tullut tieto, että Jämsän ja Jyväskylän välillä joudutaan siirtymään linja-autoon. Onneksi oli iso linja-auto, jonka tavaratilaan kuski nosti pyöräni laukkuineen kaikkineen. 

Raisiossa on upea alppiruusupuisto, kannattaa käydä tutustumassa, minä kävin kahdesti.

Yes, muistin hakea ruusun kyytiin tuoreelle ylioppilaalle vietäväksi. 

Lihasvoimalla, tosin avustettuna kapusin Kakolanmäelle ja tuolla Turun ja varmaan koko Suomen "hauskimmalla" kulkuvälineellä alas. Funikulaari on toimimattomuudellaan hauskuuttanut kansaa viime vuosina ja myös tuonut Turulle julkisuutta. 

Melkein Turun pääkirjastossa kävin, tai siis sisäpihalla ja kahviossa. 

Pyörän huoltopiste lähellä Turun pääkirjastoa.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kotimatkan varrelta vol2

Kotimatkaa tehtiin matkasta nautiskellen hitaan etenemisen kaavalla. Kuusamossa oltiin yksi yö ja hyvin nukutun yön jälkeen oli hyvä käydä k...