keskiviikko 28. kesäkuuta 2023

Mäntsälä mielessäin (Mäntsälä, Pornainen, Sipoo, Kerava)


Mäntsälä oli ollut mielessäni koko Itä-Uudenmaan retkeni ajan, olinpa etsinyt sieltä majapaikkaakin. Matka Loviisasta Lapinjärvelle oli kuitenkin sen verran helteinen ja hikinen, että päätin Lapinjärven ja Myrskylän välillä majoittua Pukkilaan ja seuraavana päivänä ajella vain Mäntsälään. Tai oikeastaan mietin mistä pääsen lyhimmällä junaan, vasta majoituttuani muistin, että Mäntsälässäkin on nykyään juna-asema. Pian majoittumisen jälkeen olin jo unohtanut hikisen matkanteon ja tutkaillessani paperikarttaa huomasin, että Mäntsälästä on lyhyt matka Pornaisiin ja sieltä Sipooseen ja edelleen Keravalle ja Järvenpäähän. 

Niinpä aamulla polkaisin kohti Mäntsälää, joka olikin ensimmäinen Kirkes-kimpan kirjasto, jossa vierailin. Kirkes-kimppaan eli Keski-Uudenmaan kirjastoverkkoon kuuluu vain neljä kirjastoa eli Kerava, Järvenpää, Tuusula ja Mäntsälä. Mäntsälästä palailin takaisin "helteeseen" eli Helle-kirjastoihin Pornaisiin ja Sipooseen. Helle-kirjastoja on yhteensä täysi tusina. Pornainen oli täysin uusi tuttavuus "kartallani" ja hämmästyin miten lähellä pääkaupunkiseutua sekin sijaitsee. 


Alkumatka oli hiekkatietä, onneksi tätä lentohiekkaa oli vain pari sataa metriä. 

Mäntsälän ja Pukkilan vanhasta kunnanrajatolpasta ovat vaakunakilvet hävinneet. 

Kuvittelin Metsäkulmantien olevan hiekkapäällysteinen, mutta se olikin asfaltoitu.

Eipä tullut tutkailtua onko Mäntsälän kirjastoon jossain esteetön kulku, näitä rappuja ei huono jalkaisempi kyllä ylös pääse. Mäntsälän kirjasto oli ensimmäinen Kirkes-kimpasta bongaamani kirjasto. 
Juu, ei, tätä kirjaa en lainannut Mäntsälästä juhannuslukemiseksi.


Kummalliseen paikkaan oli roska jätetty, vaikka vieressä oli roskiskin. 
Hauska mato Mäntsälän lastenosastolla.


Kivasti koristeltu kuivaajan ovet.

Mietin, että täälläkin on Järvenpää... kunnes tajusin, että kyseessähän on "oikea" Järvenpää.

Pornaisissa oli haasteellista edetä tieremontin keskellä, meni pyörän työntämiseksi.

Pornaisten kirjasto oli tosi valoisa hienoine puolipyöreine erkkereineen. 


Harvoin kirjastossa hiippaillessani henkilökunnan kanssa jään juttusille. Pornaisissa oli kiva juttutuokio Jyväskylästä Pornaisissa töissä käyvän "kirjastotätin" kanssa.

Matkan varrella oli taidenäyttely ja kesäkahvila vanhassa olutvarastossa tai vastaavassa. Hauskoja tällaiset paikat. 

Sipoon kirjastoa vastapäätä on tämä hienosti maalattu talo.

Sipoon pääkirjasto on Nikkilässä. 

Taidetta Sipoon kirjastossa.

Sipoon sudet ovat majoittuneet liikenneympyrään.

Keravalta löytyy Juho Kusti Paasikiven näköispatsas, toisin kuin Helsingistä. Paasikivellä oli maatila Keravalla ja varmaan sen vuoksi on tämä pysti pystytetty.  

Keravan kirjastossa on helppo poiketa vaikka junaa odotellessa. 

Rapuissa kerrotaan mitä löytyy toisesta kerroksesta. 

Keravan kirjasto kuuluu Kirkes -kimppaan muiden Keski-Uusimaan kirjastojen kanssa.

Keravalla työnsin pyörän junaan ja matkasin Pasilaan kännykkäostoksille. Olin keskellä metsää laittanut viestin "vakihotelliini" (veljen ja vaimonsa "lukaaliin") ja onnistunut varaamaan majoituksen. Tämän jälkeen varasin seuraavalle päivälle junalipun Helsingistä Seinäjoelle. Pasilan asemalla on aina haastavaa suunnistaa pyörän kanssa, kun eri kerrosten välillä on eri hissit jne... mutta selvisin ja selvisin Pasilasta Arabianrantaankin. Seutu on kylläkin tuttua  yli neljänkymmenen vuoden takaa, kun olen ollut töissä Mäkelänkadulla ja Sofianlehdossa. Kummasti nuo vuodet Helsingissä auttavat vieläkin suunnistamaan siellä. 

Keravan asemalla kehoitetaan laittamaan pyörät telineisiin, joita en vähän aikaa paikalla pyörittyäni löytänyt. 

Pyöräkin pääsi lasteineen kännykkäostoksille. 

Tässä talossa olin töissä neljäkymmentä vuotta sitten (oikeesti, eihän siitä oo kuin pari vuotta). 

Juhannuksen löhöilin mökillä Etelä-Pohjanmaalla, avasin mm. suppailukauden ja heti maanantaina suuntasin seuraavalle retkelle kohti Keski-Pohjanmaata. 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kotimatkan varrelta vol2

Kotimatkaa tehtiin matkasta nautiskellen hitaan etenemisen kaavalla. Kuusamossa oltiin yksi yö ja hyvin nukutun yön jälkeen oli hyvä käydä k...