keskiviikko 16. marraskuuta 2022

Lahessa


Vihdoinkin pitkään suunnittelemani Lahden reissu toteutui. Kummityttöni asuu entisen Nastolan kunnan alueella, ja pyysi kylään ja tutustumaan uuteen kirjastoon, kun Nastolan uusi kirjasto valmistui lähes puolitoista vuotta sitten. Hyvin suunniteltu totesin, kun aloin pakkaamaan matkaa varten ja löysin yli vuosi sitten tekemäni tuliaiset, tossut kummitytön miehelle ja pojalle. 

Nastolan kirjasto on Rakokiven uudessa monitoimitalossa. Enpä ollut ennen tuollaisesta Rakokivestä kuullutkaan. 

Nastolan kirjasto näytti perinteiseltä kirjastolta.

Viherseinä Nastolan kirjastossa.

Nastolan kirjaston lastenosasto on varsin koruton.

Nastolan kirjaston läheltä löytyi kivasti maalattu "pömpeli".

Lahden pääkirjastoa muistelen etsineeni jollain aiemmalla Lahden reissulla. Pääkirjasto ei silloin ollut "vanhalla paikallaan", josta sen olin 70-luvun mökkireissulla bongannut. Pääkirjasto on voittanut vuoden 1990 vuoden betonirakenne palkinnon, joten on nykyisellä paikallaan jo pitemmän tovin sijainnut.

Siskon molemmat tyttäret asuvat nykyään Lahdessa, joten pääsin myös nauttimaan vähän "mummuilusta", kun näiden tyttärien poikien kanssa vietettiin aikaa. 

Lahden reissu oli muutenkin  kulttuurillisesti hyvin avartava, kaksi kirjastoa, perhepuisto ja teatterivisiitti samana viikonloppuna. Lisäksi pääsin ruumiinkulttuuria harrastamaan, kun siskon tyttärien poikien kanssa pelattiin jalkapalloa ja "käsipalloa". Myös koiralenkit kuuluivat viikonlopun ohjelmaan. Totesin Lahden olevan varsin houkutteleva asuinpaikka. Ainakin hiihtoladut ja järvet löytyvät läheltä. 

Teatterissa käytiin katsomassa "Koston kierre", joka vei ajatukset vajaan sadan vuoden päähän ja ihmismielen saloihin. 


Lahden pääkirjastolle tunsin autoilijana olevani tervetullut, kun parkkipaikkoja oli tarjolla. Paikat olivat täynnä, mutta vaihtuvuus oli vilkasta, joten parkkipaikka löytyi.

Myös pyöräilijät ovat tervetulleita Lahden pääkirjastoon.

Kotiseutuaineistoa Lahden pääkirjastossa.

Avaruutta Lahden pääkirjastossa.

Iso, selkeä tabletti lehtien lukemiseen. Melkein kuin oikeata sanomalehteä selailisi, kun tällä selasi lehteä. 

Ylimääräiset tavaransa saa säilöön lukon taa.


Kun tulosteita kaipaa, kannattaa muistaa, että kirjastoista löytyy kirjoittimia.


Todella iso näyttö toisen kerroksen tasanteella lehtien selailuun. Itse en kyllä tällaisessa paikassa tykkää lehteä lukea, kun on selän takaa lukijoita liikaa..

Liikuntavälineille löytyy oma huone Lahden pääkirjastossa.

Lippuautomaatti Linkkilippujen ostoon, enpä ole ennen nähnyt. Luulin, että nykyään liput ostetaan puhelimella...

Launeen perhepuistossa olen edellisen kerran käynyt 60-luvulla... eli olikin jo aika päivittää tietämystä. Tosi kiva paikka, jos lasten kanssa Lahessa liikutte, suosittelen käymään. Ja ihan vaikka itsekseen, on kiva seurata menoa ja meininkiä sivustakin.



Ps. Oikolukijana toimiva mieheni ehdotti muuttamaan otsikon muotoon Lahdessa... mutta nykyäänhän on muotia sanoa Lahessa, joten en muuta.. Aiemmin olisin ehkä laittanut otsikoksi Hollolan Lahles.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kotimatkan varrelta vol2

Kotimatkaa tehtiin matkasta nautiskellen hitaan etenemisen kaavalla. Kuusamossa oltiin yksi yö ja hyvin nukutun yön jälkeen oli hyvä käydä k...