sunnuntai 1. elokuuta 2021

Sateen uhkaa ... (Hollola-Kärkölä-Järvelä-Oitti-Hausjärvi-Riihimäki)

 Pe 30.7.21

Hollolasta Riihimäen suuntaan 54-tietä vältellen (onnistui aika hyvin, ehkä 1-2 km ajoin 54-tiellä). Peltoja kiertelevä tie toi Lounais-Suomen maisemat mieleen, mutta mäkiä oli enemmän. Ja peltojen sijaan heräsi toivomus metsäisestä maisemasta, ettei tuuli tuivertaisi niin kovaa.

Suomen ikäisisiä mäntyjä lipun värein somistettuna  Hollolassa.


Kärkölän ja Hollolan raja on (ja pysyy...)

Kyllä on paha horkka, kun koko kylä siitä kärsii.

Taivaalta alkoi tulla vettä hiljalleen Kärkölän kirkon tornin häämöttäessä horisontissa. Kiristin polkemistahtia ajatuksena, että ehkä kirkkoon pääsee sateen suojaan. Sade tiheni juuri ennen kirkkoa ja työnsin pyörän kirkon tiiliaidan viereen ja juoksin kirkon portaille pienen räystään suojaan. Kirkkoon en päässyt sisältä tutustumaan eikä Kärkölän kirkonkylällä taida olla edes kauppaa, joka olisi suojaa tarjonnut. Sadekuuro oli pian ohi ja jatkoin kohti Järvelään, matkalla poikkesin Huovilan puistoon. 

Kärkölän kirkon oven suusta löytyi vähän suojaa sateelta.

"Vallitkoon rauha maailmassa"

Kuusikuja Huovilan puistoon, kannattaa käydä, jos täällä päin liikkuu.

Epäilin, että sateen kastamassa Huovilan puistossa olisi liiankin märkää.  Puisto osoittautui todella kivaksi vierailukohteeksi ja omien eväiden syönti onnistui jo kuivahtaneilla penkeillä hyvin. Myös viereinen Kärkölän kotiseutumuseo oli viehättävä ja kahvion tarjoamukset hyviä. Tosin "reissukiire" ja sateen uhka aiheuttivat sen, etten viitsinyt luontopolkua kiertää. 

Kivaa tilataidetta "linnan raunioissa"

Rahapulan vuoksi linnan rakentaminen oli loppunut 3 metriä korkeaan kivijalkaan 

Liinavaatteita on huollettu huolella, ainakin päätellen kotiseutumuseon mankelien määrästä.

Mietin, miten monen vierailukohteeni kuntakeskus ei ole kirkonkylillä. Asikkalassa kuntakeskus on Vääksy, Hollolassa Salpakangas, Kärkölässä Järvelä,  Hausjärvellä Oitti. 


Kärkölän kirjasto löytyi pienen etsinnän jälkeen Järvelästä kunnanvirastotalon takaa, koulurakennustyömaan vierestä. Kärkölän kirjasto on vanhahkossa (50-luvulta?) talossa. Mietin, että saakohan kirjasto uudet tilat viereen valmistuvasta koulurakennuksesta. 



Järvelässä tarkistin juna-aikataulut, kerran tunnissa pääsee Riihimäelle junalla... jos sade olisi aiemmin yllättänyt, olisin saattanut hypätä junaan Lappilasta tai Oitista, mutta eipä tullut tarvetta turvautua tuon kiskobussin kyytiin. 

Tienpenkan peitti upea puolukkavarpukasvusto.

Riihimäen ympäristössä on melkoisen tasaista, isoja peltoaukeita melkeen kuin Pohjanmaalla.


Oitin (Hausjärven) kirjastokin löytyi pienen etsinnän jälkeen. Oitin kirjastosta sai lainata ulkopelejä ja huopia kirjastonpuistoon lainausvihkoon merkitsemällä.

Radanrakentajien hautausmaa, radanrakennus oli varmaan rankkaa hommaa yli sata vuotta sitten.

Häät olivat Hausjärven kirkossa lauantaina, perjantaina poljin vain ohitse. Edellisestä vierailustani em. kirkossa olikin kulunut jo 34 vuotta, jolloin olin morsiaimen vanhempien häissä.

Hausjärveltä ajelin Hikiän kautta kohti Riihimäkeä, kunnon sade alkoi kohta Hikiän jälkeen ja viime metreillä tutulla asuinalueella harhailin pari kilometriä. Taisi sade sotkea loputkin suuntavaistostani. Perillä oli vastassa iloinen Aimo-koira. Isäntäväki oli poissa, mutta koira otti minut vastaan haukkumatta, oltiinhan nähty vasta edellisenä viikonloppuna meillä. Pyörälaukut suoraan suihkuun ja itse perässä, vaikken kyllä vettä kaivannut, olinhan sateessa kastunut jo aivan likomäräksi. 

Viikonloppu meni sitten häähumussa, lauantai juhliessa ja sunnuntai juhlapaikkaa raivatessa. Kotimatka taittui poikani seurassa omalla autolla. Polkupyöräni on ilmeisesti saanut tarpeekseen auton perässä kiikkumisesta ja jäi (unohtui) kyläpaikan pihalle. No, parin viikon päästä palaan muutenkin eteläiseen Suomeen, niin että silloin saan pyörän takaisin kotiin keinolla tai toisella. 

"Häämatkan" aikana 5 virallista pääkirjastobongausta ja yksi kirjasto ulkopuolelta kierrettynä. Ehkä elokuun aikana teen vielä yhden "määmatkan", kun pyöräkin odottelee valmiiksi Etelä-Suomessa.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kotimatkan varrelta vol2

Kotimatkaa tehtiin matkasta nautiskellen hitaan etenemisen kaavalla. Kuusamossa oltiin yksi yö ja hyvin nukutun yön jälkeen oli hyvä käydä k...