tiistai 29. kesäkuuta 2021

Ei täällä sähköpyörää tartte (Lappajärvi-Evijärvi-Kauhava)

 tiistaina 29.6.21


Lähdin aamulla liikkeelle ajatuksella vältellä pitkää ja tylsää 68-tietä. Mutta, kun olin muutamana kilometrin hiekkatietä ajanut, tie kapeni ja tien pinnassa oli sellaista mursketta, että taas heräsi minussa "hiirontientrauma" ja päätin kääntää pyörän takaisin tulosuuntaan, jossa oli hetkeä aiemmin ollut liittymä 68-tielle. Tulipa kerättyä kilometrejä kilometrikisaan. 

Nyt näyttää siltä, että voi mennä työntämiseksi tämä pyöräily...

Taidenäyttelyn mainostusta tienvarressa. 

Matka Lappajärveltä Evijärvelle sujui siis 68-tietä. Liikennettä ei paljon ollut, mutta suora lähes tasainen tie oli tylsä ajettava ja ennen Evijärveä oli vielä lähes 3 km täysin suora tieosuus. Tuli siinä mietittyä, olisiko kannattanut kääntyä ohitseni menneen moottoripyörän perässä Lassilan suuntaan. Myöhempi kartan tarkastelu osoitti, että olisi kannattanut... jäipä taas jotain nähtävää seuraavalle reissulle.

Evijärvellä "mutuna" käännyin 68-tieltä oikealle etsimään Evijärven keskustaa. Ja sieltähän se keskusta löytyi. Iso "hotelli" -kyltti yhden talon katolla yllätti. Evijärvi tuntuu olevan sloganinsa mukaisesti "itseään suurempi". Keskustastahan ei kirjasto löytynyt, vaan se oli puolentoista kilometrin päässä koulukeskuksessa 68-tien toisella puolella.

Iso "hotelli"-teksti Evijärven keskustassa vähän yllätti.


Evijärvi on kaunista seutua järvineen ja jokineen.

Suuntasin siis Evijärven keskustasta kohti kirjastoa. Komea oli kirjaston sisäänkäynti. Olin kerrankin tarkastanut aukioloajat netistä ennakkoon, kirjaston piti olla auki. Se vika vaan, että olin lukaissut ensimmäiseksi vastaantulevat aukioloajat ja kesäaikana noudatetaan ihan eri aukioloja. Kirjasto oli siis avoinna vain omatoimisesti. Ja minun Eepos-kortillani ei ilmeisesti ole oikeuksia käyttää Evijärven omatoimikirjastoa, kun en päässyt sisään. Minulle on käynyt kerran aikaisemmin samalla tapaa Kuortaneen kirjastossa eli pitää tehdä erikseen sopimus oikeudesta käyttää omatoimikirjastoa. Taas yksi kirjasto "punaiselle listalle". 

Tiedonportti kirjastoon. 

En meinannut ovea nyittyänikään uskoa, ettei kirjasto ole auki... Alimmassa lapussa on tieto kesäaukioloajoista.

Ei tunnistanut omatoimikirjasto minua asiakkaakseen.

Olin saanut aamupäivällä tarpeekseni suorasta "matalan profiilin" tiestä ja päätin lähteä Kauhavan suuntaan pienempää tietä. Alkuun tie oli päällystettyä, mutta aika pian päällyste päättyi. Tie oli kuitenkin melko hyvä kuntoista ja välillä suorastaan "asfalttia" savipäällysteellään. 

Päällyste päättyi, mutta matka jatkui.

Paarmaparvet tahtoivat ylämäissä tunkeutua seuraani, mutta pieni vastatuuli tai alamäen vauhtituuli karkoitti ne nopeasti. Pienet mäet vaihtelivat, mutta pienintä vaihdetta ei tarvinnut laittaa päälle eikä pyörää työntää ylämäissä, täällä sähköpyörää ei tarvitse. Päivän huippunopeuskin jäi alle neljänkympin.

Täälläkin on sodittu jo 1700-luvulla.

Purmojärven kahakan muistomerkki.

"Nuppi, nuppi, lipputangon nuppi...",  kovin oli kevyt tämä lipputangon nuppi, joka oli pudonnut tangon viereen.

Uteliaisuuteni ei riittänyt polkaisuun metsään tutkimaan Pontikankeittäjän muistomerkkiä. Tälläisiä viittoja ja opaskylttejä löytyi matkanvarrelta, ehkä Kauhavan tai entisen Kortesjärven alueelta.

Kivoja nämä opaskyltit, pääsee vähän perille siitä miten täällä ennen elettiin.

Tässä kaupan entisessä rakennuksessa on ollut asukas vielä pari vuotta sitten.

Loppumatkan päädyin ajelemaan 63-tietä, vaikka matkanopeus selkeästi nousi, niin matka tuntui sujuvan hitaammin. Yhtä tylsä tie kuin 68-tiekin ja pikkuinen pätkä oli lentokoneiden varalaskupaikkaakin eli suoraa ainakin pari kilometriä, tosin ladot ja pelto maisemana olivat kivempia kuin kitukasvuinen suo, vaikka metsä varjoa soikin. Päädyin lopulta ajelemaan lentokentän laitaa (lähes) polkua pitkin kohti majapaikkaa, että pääsin eroon tuosta suorasta ja ikävästä tiestä. 

Kauhavalla on vahvasti näkyvillä sen "lennokasmenneisyys".

Maalaukset alikulussa ovat piristäviä.

Kauhavalla kirjasto löytyi sieltä mistä pitikin, jostain kumman syystä minulla olivat taas suuntimat sekaisin ja ajelin hetken sitä hakemassa. Myös puukko- ja tekstiilimuseo olivat kirjaston kanssa samassa rakennuksessa.

Kauhavalla on kirjasto ja museo samassa rakennuksessa.

Kiva yksityiskohta on "kaarikäytävä" hyllyjen välissä.

Kirjastokäynnillä voi käydä myös Puukko- ja tekstiilimuseossa.

Nuorisoseuratalon portin pielet ovat komeat.


Komia on työväentalokin Kauhavalla.

Kirkosta sain vähän vinon kuvan... ovi ei ollut yhtä kutsuvasti auki kuin Vimpelissä, joten jätin kirkkovierailun väliin.


Pyörän korjuuttaminenkin onnistuisi Kauhavalla.



















Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kotimatkan varrelta vol2

Kotimatkaa tehtiin matkasta nautiskellen hitaan etenemisen kaavalla. Kuusamossa oltiin yksi yö ja hyvin nukutun yön jälkeen oli hyvä käydä k...