maanantai 10. toukokuuta 2021

Miksi kirjastoihin ?


Kun pitkä työurani kirjastotietotekniikan parissa päättyi pari vuotta sitten, heräsi ajatus, että nyt pitää kiertää kaikki Suomen pääkirjastot eli kunnan kirjastot fyysisesti. Monissa kirjastoissa työni vuoksi olin käynytkin ja muuten vaan mielenkiinnosta usein reissuilla poikkean kirjastoon. Pyöräily on myös ollut osa elämääni lähes aina ja pyöräilyohjaajien tapaamisessa vielä erehdyin ääneen sanomaan, että voisin pyörällä käydä kirjastoissa.

Olen ohikulkureissuilla viimeisen parin vuodena aikana käynyt noin kolmessakymmenessä kirjastossa (myös muita kuin pääkirjastoja tuossa luvussa), Suomessa 309 kuntaa ja yhtä monta pääkirjastoa eli vielä riittää kirjastoja kierrettäväksi. 

Tänä kesänä aion tehdä muutamia noin viikon mittaisia pyöräreissuja ja poiketa samalla kirjastoissa. Kuukausikaupalla en kuitenkaan aio ketjuja venytellä. Ensimmäinen reissuni alkanee noin viikon päästä ja polkaisen todennäköisesti kotoa Turkuun, jos koronarajoitukset sallivat minun osallistumiseni suvun nuorimmaisen ristiäisiin. 

Vaajakosken kirjasto on ollut "kotikirjastoni" yli puolet elämästäni. Vaajakosken kirjasto oli Jyväskylän maalaiskunnan itsenäisyyden aikana pääkirjasto. Suomen kirjastokartalta on viimeisen parinkymmenen vuoden aikana kadonnut suuri joukko pääkirjastoja kuntaliitosten myötä, minun onneksi, on vähemmän bongailtavaa.  Kuvassa oleva kaksipyöräinen on ollut pääasiallisin kulkupelini (auton ohella) viisitoista vuotta, kilometrejä on sen mittariin kertynyt reilusti yli 33 000 kilometriä. Vielä se ainakin kesän ensimmäiset retket palvelee minua, vaikka vähän sähköpyörän hankkiminenkin polttelee.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kotimatkan varrelta vol2

Kotimatkaa tehtiin matkasta nautiskellen hitaan etenemisen kaavalla. Kuusamossa oltiin yksi yö ja hyvin nukutun yön jälkeen oli hyvä käydä k...