keskiviikko 19. toukokuuta 2021

Matka jatkuu Jämsänkoskelle ja Mänttään ti 18.5.21

Aamulla totesin, että illan säätiedotus koko päivän sateesta ei enää pitänyt paikkaansa, vaan sade alkaisi vasta klo 13. Aamulla oli kyllä kosteaa, mutta muuten mukava keli polkea. Ja kun jatkoin matkaani Jämsänkoskella puolen päivän jälkeen pilvet väistyivät ja pääsin polkemaan auringon paisteessa kohti Mänttää. 

"Hiirontientraumani" aiheuttaa sen, etten oikein googlen reittiohjeisiin luota, mutten kuitenkaan lähtenyt 9-tien laitaa ajamaan, vaikka paikallinen "asiantuntijani" sitä suositti. Ajelin metsien halki välillä ylämäissä pyörää työntäen Juokslahden ja Jämsänkosken väliselle tielle.  Olin reittivalintaani  tyytyväinen kuunnellessani linnunlaulua ja haistellessani metsän tuoksua. Saakoskella sain kuunnella  9-tien ääniä ajellessani vähän matkaa noin sadan metrin päässä 9-tiestäei ollut kivaa kuunneltavaa. "Rantahiekallakin" pystyi ajamaan, ei tarvinnut edes hypätä pyörän päältä pois, olen paljon pahempiakin hiekkateitä ajellut (ja Hiirontien kivikkoa työntänyt pyörää). Ylämäkien kävely pyörää työntäen teki vain hyvää takamukselle ja alaselälle. Juokslahden ja Jämsänkosken välisen tien "rekkaliikennettä" vähän jännitin etukäteen, mutta onneksi se ei ollut niin vilkasta kuin olin epäillyt. 


Opasteita metsäpolulla. 


Pyörä pääsi nojailemaan varsin jyhkeään sillan kaiteeseen Saajoen rannalla. 


Pieni varsavauvakin osui reittini varrelle. 


Jämsän pääkirjastossa kävin jo viime kesänä ohikulkumatkalla, mutta pitihän siellä nytkin poiketa kuvia ottamassa. Entiselle jämpsäläiselle oli pieni järkytys, että Jämsän pääkirjasto on nykyään  Jämsänkoskella. Nyt olen jo järkytyksestä selvinnyt ja varsin kivan kirjaston ovat saaneet tehtyä vanhaan Jämsänkosken kaupungintaloon. Tulipa käytyä sekä nykyisessä että ex-pääkirjastossa samalla kertaa. Ennen vanhaan oli Jämsän kirjasto Lamminsuon laidalla "keskustassa", mutta se taidettiin homeen vuoksi sulkea. 



Kirjat ovat vallanneet vanhat toimistohuoneet. Yllätävän viihtyisän tuntuinen kirjasto


Valtuustosalista oli tullut lehtisali.
V
Jämsän kirjastossa hieno kokoelma mallipuuseppä Viljo Järvisen tekemiä puuveistoksia.


Matkailijan pelastus, kirjaston wc ei ollut suljettu, vaan sinne ohjattiin heti ulkoovelta käsienpesulle.



Täydessä lastissa olleen pyörän sai kätevästi parkkiin penkkiä vasten.

Jämsän kirjaston tutkailtuani ja vähän välipalaa vastapäisen kaupan kahvipisteessä nautittuani jatkoin matkaa Jämsänkoskelta Mänttään, alkumatkan kuljin taas puistojen ja metsien halki. Jämsänkosken ja Mäntän väliselle tielle saapuessani vaihdon takin turvaliiviin ja lisäsin aurinkovoidetta, kun sää oli selkeytynyt auringonpaisteiseksi. Muistelin Jämsänkosken ja Mäntän välisen tien olevan mutkaista, mäkistä ja kapeaa. Yli kolmenkymmenen vuoden takaiset muistot auton ikkunasta eivät pitäneet paikkaansa tai sitten tielle on tehty iso remontti. Tien laidassa oli suhteellisen leveä asfaltoitu alue, asfaltti oli tasaista ja tuntui kuin alamäkeen olisi lasketellut aamupäivän hiekkatieosuuden jälkeen. 


Ainoa katsomani jalkapallomatsi on 1983  Jukka Virtasen 50-vuotismatsi Zoom vastaan paikallinen jalkapalloseura Jämsänkoskella.


Ennen isolle tielle siirtymistä takki vaihtui aurinkorasvaan ja turvaliiviin.


Mänttään saavuttuani majoittuiduin, kävin suihkussa ja syömässä ja vasta senjälkeen lähdin kaupunkiin tutustumaan. Taide-elämykset päätin tällä kertaa jättää väliin. Edellisellä "ristiäismatkallani" vajaa viisi vuotta sitten ajelin autolla Tampereelle Mäntän kautta ja kävin silloin tutustumassa Serlachius-museoon. Nelisen vuotta sitten pyöräilin kavereiden kanssa Keuruulta Mäntän kautta Ruovedelle, silloinkin taisi jäädä taide-elämykset vähälle. 

Jämsän ja Mäntän rajalla vaihtui myös kirjastokimppa Keski-kimppa vaihtui Piki-kimppaan. Molempat kimpat ovat minulle tietokantojensa kautta varsin tuttuja, mutta Mäntän kirjastossa kävin nyt ensimmäistä kertaa. Kirjasto sijaitsi mukavasti avoimella paikalla torin laidalla ja sinne oli helppo löytää. 


Mäntän kirjasto löytyi helposti ja sen edessä oli katettu pyöräparkki.


Taidekaupungissa, kun ollaan, niin kaupungin taidelainaamokin sijaitsee kirjasossa, taiteen lainaamisesta tosin peritään pieni maksu. 



Mäntän kirjastosta hienot näkymät kaupungintalolle.

Taidekaupungissa on vanhat talotkin otettu taiteen käyttöön.





Kesä2021 bongaus: kirjastoja 4/303, ex-pääkirjastoja 4, lähikirjastoja 4, kimppoja 2








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kotimatkan varrelta vol2

Kotimatkaa tehtiin matkasta nautiskellen hitaan etenemisen kaavalla. Kuusamossa oltiin yksi yö ja hyvin nukutun yön jälkeen oli hyvä käydä k...