torstai 13. toukokuuta 2021

Aallon kirjasto Jyväskylän saaristokaupunginosassa

Tänään polkaisin Jyväskylän saaristokaupunginosaan, Säynätsaloon, kun satuin eilen Facesta huomaamaan, että on kunnantalo ja Juurikkasaari avoinna. 

Suunnilleen tälläisen reitin poljin tänään.

Kunnantalolla minua kiinnosti tietysti kirjasto, joka ei tietenkään helatorstaina ollut auki, mutta kunnantalon opas päästi minut myös kirjastoon. Säynätsalon kirjastohan on ollut pääkirjasto kunnan ollessa itsenäinen. Pitää varmaan alkaa tilastoimaan näitä ex-pääkirjastokäyntejäkin, tällä hetkellä niitä tuntuu olevan enemmän kuin vierailuja nykyisissä pääkirjastoissa. Kuulin myös, että Säykin kirjasto on "Aallon pääkirjasto" eli Jyväskylän pääkirjaston Aalto-kokoelma on siirretty Säynätsalon kirjastoon, kun Jyväskylän kirjasto ei enää ole maakuntakirjasto. Opas kertoi myös, että Säykin kirjaston kävijämäärät ovat korkeita (lainausluvut eivät niinkään), kun Aallon kunnantaloon tutustujat käyvät myös kirjastossa (opas laskee yläovesta, kirjaston ollessa suljettuna). 



Kirjasto kiinni...alaovesta ei pääse.


Takaovesta (alkuperäisestä "aidosta" kirjaston ovesta) pääsin sisään oppaan avustuksella

Isot on ikkunat Aallon kirjastossakin, joskus on ollut näissä tiloissa niin kuuma, ettei henkilökunta ole saanut yläkerrassa työskennellä. Nyt on lisätty kaihtimet. 



"Aallon pääkirjasto", entisen maakuntakirjasto Aalto-kokoelma on nyt Säykin kirjastossa.

Muutenkin sain erinomaisen opastuksen kunnantalon saloihin sainpa selville, että kunnantalo on rakennettu Lappilan tiilistä ja että Aallolla oli joku "luottotiilitehdas", jonka kanssa teki paljon yhteistyötä, olisko sit ollut just Lappila. Asiasta tietämättömille tiedoksi, että olen kasvanut "tiilipinojen" varjossa, isä kun oli tiilitehtaalla töissä ja asuin lapsuuteni tiilitehtaan välittömässä läheisyydessä. Kuulin myös, että korona on vaikuttanut rajusti kävijämääriin, vuonna 2019 oli tässä vaiheessa vuotta ollut 1200 vierailijaa ja tänä vuonna vasta 200. 

Valtuustosali

Taideteos, joka vasta 1980-luvulla pääsi paikalleen (ilmeisesti kopio), kun kunnanvaltuutetut eivät olleet siitä valmiit maksamaan. 

Kunnantalon yhteydessä on erinomainen kahvila, ja viilennykseksi nautin jätskin ja limpparin. Ja sen jälkeen polkaisin kohti Muuratsaloa, aikomuksena vain vilkaista, jos tuttuja näkyisi pihoilla ja jo eka kohteessa Lehtisaaressa tärppäsi ja pääsin kahvittelemaan hyvässä seurassa. Ja siinä sitten vierähti sen verran aikaa, etten enää Muuratsaloon asti polkenut vaan suuntasin Juurikkasaareen nauttimaan lounasta ennen kotiin suuntaamista. Eli ei ainakaan tankkaamisen puuttesta kotimatkalla tapahtunut uuvahdus aiheutunut, kuumuus vaan ei oo mun juttu...



Juurikassa kasvishampurilaista upeissa maisemissa.

Paluumatka tämän päivän helteessä oli turhankin nihkeä, pariin otteeseen poikkesin kauppaan vilvoittelemaan ja juomaa ostamaan. Kotiin kuitenkin kohtuullisen hyvä voimaisena palasin, tosin eka kertaa elämässäni suonenvedon uhka iski pyörän selässä, onneksi kotiin ei ollut enää kuin puolikilometriä. Nestettä ja venyttelyä, niin ainakin toistaiseksi on suonenvedon uhka selätetty, ans' kattoo, kun alan unille. Kotona lämpömittari näytti 36 astetta... ihan liian kuuman minulle. 


pääkirjastoja 1/303, ex-pääkirjastoja 2, lähikirjastoja 2






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kotimatkan varrelta vol2

Kotimatkaa tehtiin matkasta nautiskellen hitaan etenemisen kaavalla. Kuusamossa oltiin yksi yö ja hyvin nukutun yön jälkeen oli hyvä käydä k...