tiistai 22. elokuuta 2023

Vihdoinkin Metsoon! (Tampere, Nokia, Sastamala, Huittinen)

Viime vuosina on Tampereen vierailut jääneet vähiin ja häpeäkseni tunnustan, että Tampereen pääkirjasto Metso on ollut tähän asti bongaamatta projektini puitteissa. Toki olen aiemmin Metsossa vieraillut useammankin kerran sekä yksityisesti että työasioissa. Nyt matkatessani kohti saaristoa ennätin poikkeamaan Metsossa. Onneksi tajusin reittiä suunnitellessani, että onhan Tamperekin matkan varrella. Alunperin olin ajatellut poiketa Hämeenlinnan keskiaikamarkkinoilla, mutta se tuntui vähän liian rankalta ohjelmalta pitkän ajomatka varrella. 

1986 valmistunut Metso on arkkitehtipari Raili ja Reima Pietilän suunnittelema ja se on peruskorjattu 2015-2017. Enpä ollutkaan vieraillut Metsossa tuon peruskorjauksen jälkeen, pohjakerroksesta  oli Muumimaailma kadonnut ja tilalle tullut luento-, kokous- ja näyttelytiloja. Muutenkin kirjasto tuntui avartuneen ja sisään tulevan valon määrä lisääntyneen. Kerta kaikkiaan näkemisen arvoinen kokonaisuus tämä Metso. 

Pääovi oli vanhastaan tuttu.

Ylhäältä Metso-kirjasto muistuttaa metsolintua soitimella. Varmaan netistä löytyy parempia kuvia rakennuksesta ylhäältä päin.

Aulan avaruutta

"Palautusalue" luo mielikuvan isosta kirjastosta, mitä Metso toki Suomen mittakaavassa onkin.

Nykytrendin mukaisesti oli Metson remontissa kirjahyllyjen määrää vähennetty ja tilaan saatu avaruutta lisää, myös luonnonvalon määrä lisääntyi samalla.

Pohjakerroksessa oli taidetta näytillä ja Muumilaakson poistuttua täälläkin tuntuu olevan valoisempaa.

Sattumalta pysäköin lähelle Tampereen taidemuseota, joten pitihän siellä käydä.

Entinen kruunun viljamakasiini on kohta toiminut pidempään taidemuseona kuin alkuperäisessä käyttötarkoituksessaan.

Tampereelta olisin voinut suunnata useampaankin lähistön pääkirjastoon, mutta päädyin lähtemään Nokian suuntaan. Nokian kirjasto-kulttuuritalo Virta olikin mielenkiintoinen kokonaisuus, jossa tutustuin myös pohjakerroksessa olleeseen Martti ja Sirkka-Liisa Helinin  kaupungille lahjoittamaan taidekokoelmaan. Virta-talo on valmistunut vuonna 2020 ja on todellakin tutustumisen arvoinen kohde, jos sielläpäin liikutte.

Kirjasto- ja kulttuuritalo Virta on helposti löydettävissä Nokian keskustasta.

Nokian kirjastossa oli mielenkiintoinen esittely Nokian kaupungin historiasta. Tämä kuva on 1890-luvun lopulta, huomiotani kiinnitti alarivin kovin nuoret "työmiehet", eivät varmaan ole vielä 15-vuotiaitakaan.

Kirjavarasto on myös asiakkaiden helposti tavoitettavissa.

Toivottavasti  käyttäjät löytävät nämä Nokian kirjaston "urbaanit työtilat".

Aulan avaruutta Nokian kirjastossa.

Palautusautomaatin toimitaa pääsee katselemaan lastenosastolta ikkunan takaa. Uskoisin, että lapsista on jännä katsoa, kuinka kirjat lajitellaan palautuksen yhteydessä

Taiteen ihailu vei niin paljon aikaa, että Sastamalan kirjastoon ennätin juuri, kun kuulutettiin kirjaston  siirtyvän omatoimiaikaan viiden minuutin kuluttua. Hyvin ennätin kuitenkin kirjaston tarkastella.

Sastamalan kirjastoon ennätin juuri ennen omatoimiajan alkamista.

Sastamalan kirjaston ovi avautui kutsuvasti.

Sastamalan lastenosastolla raketti valmiina "lentoon lähtöön".

Sastamalasta voi lainata keppihevosenkin.

Kovin on pusikon taakse jääneet kirjaston valokirjaimet Sastamalassa.

Luulin, että Huittisten kirjasto olisi jo kiinni, kun sinne ennätän, mutta se olikin auki tuntia pidempään kuin Sastamalan kirjasto ja ennätin sinne jopa varttia ennen sulkemisaikaa.

Huittisten kirjaston oven vieressä oli terassi ja maininta, että lehtiä voi lukea myös ulkona.

Valoa tulvii vuonna 2001 rakennetun Huittisten kirjaston isoista ikkunoista.

Uutuustarjontaa Huittisissa.

Sateenkaari-kirjoja Huittisisa.

Tälle reissulle pääsi mukaan läskipyörä auton sisällä matkustaen. 





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kotimatkan varrelta vol2

Kotimatkaa tehtiin matkasta nautiskellen hitaan etenemisen kaavalla. Kuusamossa oltiin yksi yö ja hyvin nukutun yön jälkeen oli hyvä käydä k...