lauantai 5. kesäkuuta 2021

Saarihyppelyä

 Lauantai 5.6.2021

Puolen vuorokauden sijaan vietin siis Utössä yli puolitoista vuorokautta. Mukavaa ja rauhallista siellä oli, minulla oli koko hostellitalo yksikseni käytössä, tosin viimeisenä yönä tuli toinen majoittuja samaan taloon. 

Laiva lähti vasta klo 9, joten eipä ollut paljon pelkoa pommiin nukkumisessa ja nyt varmistin, että varmasti oli herätys tallennettuna. 

Laiva oli tullut yöllä laituriin, nyt oli luukut kiinni, varmaan vielä lasti purkamatta. 

Aamupalalle hotellille, pyörä saa odotella lastausta sen aikaa.


70-luvulla rakennetut armeijan betonirakennukset katoilla olevine härveleineen eivät kyllä maisemaa kaunista. 

Laiva poikkesi Jurmossa, johon jäi lintubongarit, joiden kanssa olin jutellut jo Utön kaupan edustalla. He kertoivat, että oli Baldur tulomatkallakin poikennut Jurmossa ja Aspössä, minä vaan en ollut huomannut mitään, niin tasaista oli Baldurin kyyti. Jurmon jälkeen poikettiin vielä Aspössä ja Nötössä.

Jurmon laitureita.

Jurmon kirkko, utöläisetkin haudattiin Jurmon hautausmaalle, ennen kuin Utöhön saatiin oma hautausmaa, johon kaikki hiekka jouduttiin kuljettamaan muualta.

Rantauduttuamme Nauvoon käväisin kaupassa. Nauvosta oli reilun kymmenen kilometrin polkaisu Pärnäisiin, josa pääsi lossilla Korppoon puolelle Retaisiin. Tämä lossi kulkee väliä nonstopina eikä matka kestä monta minuuttia.

Nauvon satamaa
Pärnäisissä purjevene ennätti leudossa tuulessa hyvin lossin alta pois.


Lossin rantautuessa Retaisiin Baldur ajeli salmesta takaisin kohti Utötä.



Galtbyyn lauttarannassa olin hyvissä ajoin odottelemassa Houtskarin Kittuisiin lähtevää lauttaa, tuo lauttamatka kesti puoli tuntia.  

Galtbyssä näkyy louhitusta kalliosta hienosti eri kivikerrostumat.


Kerrankin kunnollinen kartta, mistä selviää lauttayhteydet saariston rengastiellä. Miksi tätä ei löydy netistä? Galtbyn rannassa olevasta aikataulusta myös tajusin, etteihän huomenna sunnuntaina lähdekään Houtskarin Mossalasta laivaa Iniöön klo 9, vaan ensimmäinen vuoro on vasta klo 12.15, taas rauhallinen aamu tiedossa.

Lautta tuli hyvissä ajoin ennen lähtöaikaa.

Kittuisissa lautalta rantautuessani huomasin Houtskarin kuntavaakunan kunnanrajan merkkinä ja mieleeni hiipi kauhun sekainen tunne: "Onko Houtskari vielä itsenäinen kunta? Jos on niin pitää pääkirjasto bongata, eikä se varmasti ole auki.". Onneksi Houtskari on nykyään osa Paraista, kuten myös Iniö, Nauvo ja Korppoo, joten vähän helpommalla pääsen. Pitää nyt vaan muistaa Kustavin kirjasto bongata, kun sinne menen.

Pyörälaukut sävy sävyyn lautan värien kanssa.

Galtby ja Houtskarin välillä oli aikaa nauttia sushipäivällinen.

Välillä olisi kaivannut vähän enemmän näitä auringonkuvia, Hämeen Härkäte oli paremmin viitoitettu.

Joku Bibliotek remontissa Houtskarin keskustassa, ei ole varsinainen kirjasto, käyn sen vielä bongaamassa ennen kuin Houtskarista lähden.
Hieno uimaranta Houtskarissa, ihan niemen kärjessä, kannattaa käydä, jos täällä päin liikut.

Illalla kävin Houtskarin hienolla uimarannalla uimassa, kylläpä merivesi oli jo lämmintä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kotimatkan varrelta vol2

Kotimatkaa tehtiin matkasta nautiskellen hitaan etenemisen kaavalla. Kuusamossa oltiin yksi yö ja hyvin nukutun yön jälkeen oli hyvä käydä k...