keskiviikko 29. maaliskuuta 2023

Erilainen kirjastoreissu - vaalitoimitsijana kirjastossa

Vietin aikaani Jyväskylän yliopiston kirjasto Lähteessä peräti viitenä päivänä, kun toimin ennakkovaaleissa vaalitoimitsijana. 

Ilmoitus Jyväskylän Yliopistonkirjasto Lähteessä järjestettävästä ennakkovaalista oli tuotu hyvissä ajoin kirjaston oveen. 

Olen aiemmin ollut pari kertaa varsinaisena vaalipäivänä vaalitoimitsijana, mutta tämä oli ensimmäinen kokemus ennakkovaaleista. Mielenkiintoinen ja kiva rupeama, työkaverit olivat mukavia ja äänestäjät fiksuja, yhtään hapannaamaa ei näkynyt. Äänestyspaikan sijaintikin kertoo, että äänestäjät olivat suurelta osalta tällä vuosisadalla syntyneitä, toki mukaan mahtui myös muutama pidempään ääniä antanut. 

Äänestyskoppeja oli kolme, tosin matalaa koppia ei juurikaan käytetty.

Työn rutiinit tulivat pian tutuiksi, kun ensimmäisenä päivänä äänestäjien jono ensimmäisen kerran vähän katkesi viiden ja puolen tunnin jälkeen ja viimeisenä päivänä oli jatkuva jono viimeiset yli kuusi tuntia. Välillä tunsi itsensä varsinaiseksi papukaijaksi, etenkin lauseen "kuoren voit sulkea sillä vesitussilla, joka löytyy siitä pöydältä" kohdalla. Hätäisemmät ennättivät nuolaista kuoren kiinni, kun tuo lause unohtui tai eivät vaan rekisteröineet sitä. Vesitussi oli aika monelle uusi tuttavuus. Pääsimme myös Keski-Suomen alueuutisiin: https://areena.yle.fi/1-3829587

.
Tila ennakkoäänestystä varten oli erotettu ala-aulasta sermeillä. 

Ennakkoäänestyksessä käytettävä paperimäärä herätti vähän ihmetystä joissakin äänestäjissä. Varsinaisena vaalipäivänähän äänestyslappu pudotetaan suoraan vaaliuurnaan, eikä tarvita mitään erityistoimenpiteitä vaalisalaisuuden säilyttämiseksi. Ennakkoäänestyksessä vaalisalaisuuden turvaamiseksi äänestyslappu suljetaan vaalikuoreen, jonka jälkeen allekirjoitetaan lähetekirje. Vaalikuori ja lähetekirje suljetaan vielä lähetekirjekuoreen, näin saadaan äänet ohjautumaan oikeaan vaalipiiriin ja äänestysalueelle. 


Työpäivinä ei jäänyt juuri aikaa ottaa kuvia kirjastosta, niinpä kävin jälkikäteen ottamassa muutaman kuvan. Parempia kuviahan kyllä netistä löytyy, mutta kenties näistä minunkin otoksista jotain kuvaa saa upeasta remontoidusta kirjastota.

Mikael Pohjolan upea moniosainen Ex Libris -teos sijoittuu toisen ja kolmannen kerroksen lukusalitiloihin. https://www.valtiontaideteostoimikunta.fi/uutinen/mikael-pohjolan-ex-libris-on-valmistunut-avoimen-tiedon-keskukseen-jyvaskylaan/

Varsinaiset kirjastotilat sijoittuvat kellariin. 

Sisällä kirjaston pääväri on keltainen, jonka vuoksi rakennusta on kutsuttu keltaiseksi kirjastoksi.


Aulan näyttötauluilta on helppo tarkastaa vaikka koko yliopistoalueen ruokaloiden lounaslistat.

Kirjasto Lähde on ympäristönä todella viihtyisä ja vilkas. Yhden kerran ennätin ruokalaa pidemmällä käymään ja kiertelin toisen ja kolmannen kerroksen. Merkille pantavaa oli, että vaikka kirjastossa oltiin, niin kirjoja en juurikaan nähnyt vaan opiskelijoita läppäreiden ja muiden tietokoneiden äärellä opintoihinsa syventyneenä, varsinaisen kirjaston tilat ovat kellarikerroksissa.

Syksyllä kävin tutustumassa remontoituun Lähteeseen ohjatulla vierailulla. Tämä arkkitehti Arto Sipisen 70-luvulla  suunnittelema kirjasto voitti arkkitehtuurin Finlandia-palkinnon vuonna 2022 Ari Sipisen johdolla tehdystä peruskorjauksesta. Peruskorjauksessa on uskallettu tehdä rohkeitakin ratkaisuja kuitenkin vanhaa kunnioittaen ja vanhoja tunnusmerkkejä jäljelle jättäen mm. raidalliset kalusteet ja keltainen väri ovat muistoja entisestä. 

Yliopiston kirjastoon tutustuin jo 80-luvulla ensi kerran opiskeluaikoinani. Lainausoikeuden yliopiston kirjastoon voi saada kuka tahansa, se ei ole vain opiskelijoiden yksinoikeus. Jos kirjastoa ei käytä, on lainausoikeus muistaakseni voimassa kaksi vuotta kerrallaan.  Myös yliopiston kirjastossa voi kuka tahansa vierailla, kuten yleisissä kirjastoissakin. Lähde on kirjastona ja "olohuoneena" todella tutustumisen arvoinen paikka. 

Arkkitehtuurin Finlandia-palkinnon voitosta juttua:  https://www.arkkitehtuurinfinlandia.fi/fi/etusivu/

Ylen juttu uusitusta Yliopiston kirjastosta: https://yle.fi/a/3-12045575




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kotimatkan varrelta vol2

Kotimatkaa tehtiin matkasta nautiskellen hitaan etenemisen kaavalla. Kuusamossa oltiin yksi yö ja hyvin nukutun yön jälkeen oli hyvä käydä k...