lauantai 24. elokuuta 2024

Telttailua ja puskaparkkia keskiajassa

Telttaöitä keskiajalla

Yleensä en ole kovin innokas teltassa yöpyjä. Pyörän päällä ei viitsi rahdata kaikkea oheiskamaa mukana ja haluan yöpyä kunnon patjalla, en käpy selän alla. Talkoolaisena Hämeenlinnan keskiaikafestareilla tein kuitenkin poikkeuksen ja yövyin kaksi yötä teltassa. Toki, kun autolla liikuin sain rahdattua kunnon patjan mukanani ja lisäksi minulla oli tyynyt ja untuvapeitto, joten en joutunut nukkumaan makuupussissakaan. Yllättävän hyvin uni maittoi hevosten hirnunnasta, liikennemelusta, naapuritelttojen juhlista ja festarimusasta huolimatta. 

Pyörä oli mukana helpottamassa liikkumista festarialueelta autolle. Yövyin "tylsästi" nykyaikaleirissä, kun ei ole keski- tai viikinkiaikaan sopivaa telttaa.

Puskaparkkeilua Ahvenistolla

Puskaparkkeilun suhteen olin ennen keskiaikafestareita vielä enemmän noviisi kuin telttailun. Vietin Hämeenlinnassa kolme yötä autossa nukkuen Ahveniston maauimalan parkkipaikalla. Paikka oli tosi kiva, pukuhuoneet wc- ja suihkutiloineen olivat käytettävissä aamukuudesta iltayhdeksään.  Kirkasvetisessä  Ahvenistonjärvessä kävin ilta- ja aamu-uinnilla. Autossa minulla oli sama "oheisvarustus" kuin teltassa eli taittopatja, tyyny ja höyhenpeitto takasivat mukavat unet. 


Puskaparkkeilu oli minulle uutta, auton peittelin hopeiseen peittoon, joka varmaan auttoi pitämään lämmön sisällä / ulkona tarpeen mukaan.


Telttailun ja puskaparkkeilun lisäksi vietin yhden yön airbnb-majoituksessa omakotitalossa. Minulla oli kaveri jakamassa majoituksen kustannuksia, mutta tuossa airbnb-paikassa oli hinta/laatusuhde kohdillaan varsinkin, kun oli kaksi majoittujaa.


Lisää pään kallistuksia (Oulu(Tupos) - Kalajoki)


Hailuoto-laiva (Lumijoki)

Lofoottien reissulla en toiminut "majoitusvastaavana", mutta majoitusvastaavamme löysi varsin mukavia majoituspaikkoja myös sillä reissulla. Niistä en nyt kerro enempää (saapi laittaa viestiä, jos kiinnostelevat). 

Hailuoto-laiva kuuluu maitolaiturin ohella "majapaikka valitsi minut"  -sarjaan. Bongatessani Hailuoto-laivan ennen matkaa suunnittelin jo menomatkalla ajavani sitä kautta ja yöpyväni siellä. Mutta sitten tajusin, että paluumatkalla on luontevampaa polkea rannikolle, olinhan matkalla Kalajoelle. 

Yösijan varaamisessa aiheutti haastetta se, että kyläyhdistyksen sivustolta, jolta laivan löysin, oli virheellinen puhelinnumero enkä sähköpostiinkaan saanut vastausta. Pienen salapoliisin työn jälkeen onnistuin Facebook-sivuston kautta tekemään varauksen. Laivan sijainti oli varsin sopiva illansuun polkaisulle. Pyöräni "majapaikasta" Hailuto-laivalle kertyi matkaa noin 30 kilometriä. 

Hailuoto-laivan hytissä oli yhdelle hengelle hyvin tilaa. Lakanat kuuluivat majoituksen hintaan, mutta pyyheliinaa ei ollut ja suihkusta oli maksettava (3 euroa) erikseen. 

Pyörän sai kätevästi parkkiin laivan kupeeseen.


Oli mukava pulahtaa päivän päätteeksi (ja alkajaisiksi) mereen uimaan.


Jääkaappi ja vedenkeitin, mitäpä sitä kulkija sen kummempaa ruuanlaittovälineistöä kaipaa.


WanhaKulma (Raahe)

Hailuoto-laivalla tutustuin iloisiin anoppiystävyksiin Thelmaan ja Louiseen, tuon lempinimen oli antanut tuttava kuultuaan heidän suunnitelmastaan pyöräillä Oulusta Vaasaan (jos oikein muistan). Heidän kanssaan oli mukavia juttutuokioita ja sain vieläpä tosi hyvän vinkin seuraavasta majapaikasta. Jostain syystä Raahesta en ollut mieluista majapaikkaa vielä löytänyt ja niinpä vinkki WanhaKulman majatalosta oli hyvin tarpeellinen. Matkaa Lumijoen Varjakasta Raaheen kertyi vähän yli 50 kilometriä. Majapaikassa oli hinta/laatusuhde kohdillaan ja niinpä innostuin majoittumaan Raahessa kaksi yötä ja tutustumaan kaupunkiin vähän syvemmin. WanhaKulmassa oli jääkaappi ja televisio omassa huoneessa ja yhteisistä tiloista löytyi keittiö- ja ruokailutilat. 



WanhaKulman viihtyisällä pihalla olisi ollut paremmalla säällä mukava istuskella.

Pihan hienot kukat oli itse kasvatettuja siemestä alkaen.


Raahen museossa oli tälläinen kulkupeli, kyllä pikkuisen jännittäisi tällaisella ajelu.


Ihanan valoisa ja viihtyisä huone WanhaKulmassa.

Rivariyksiössä (Alavieska)

Alavieskasta Google-haulla löytyi majapaikaksi rivariyksiö. Hyvä ja edullinen paikka majoittua reissulaiselle tämäkin. Matka Raahesta Alavieskaan kulki Pyhäjoen ja Merijärven kautta ja matkaa kertyi noin 80 kilometriä.

Rivariyksiö ei ollut niin viihtyisä kuin WanhaKulman huone, mutta hyvin täälläkin sai nukuttua.

Helpompaa työntää pyörä eteiseen, kuin käydä lukkoja viritteleen.


Paritalokämppä (Kalajoki)

Alavieskasta oli lyhyt matka (reilu 30 kilometriä) polkaista Kalajoen vartta Kalajoelle, varmaan alamäkeä, kun alajuoksulle olin menossa.

Kalajoella olin koko viikon mukavassa paritalohuoneistossa isomman porukan kanssa. 



perjantai 23. elokuuta 2024

Mihin päänsä kallistaa (Jyväskylä - Oulu)

Oma haasteensa matkaillessa on kohtuuhintaisten majapaikkojen löytyminen. Haastetta lisää se, että vaihtaa majapaikkaa joka yö. Telttaa tai muuta majoitetta en viitsi mukanani raahata (kun pitäisi ottaa kunnon patjakin mukaan). 

Kaikkia majapaikkoja ei ihan yksinkertaisella Google-haulla löydä. Kun Google tuo ensimmäisenä tarjolle Booking.com'n tarjonnan, niin itseltä unohtuu muut hakukonstit. Esimerkiksi kuntien matkailusivuilla ei tunnu olevan kattavaa tarjontaa majoituksista tai kerrotaan esim. mökeistä, joita vuokrataan viikoksi kerrallaan. Joskus kunnan sivulta löytyy vinkki majoittajasta, mutta ko. majoittajan kotisivulla ei puhuta majoituksesta mitään, ehkä kyseessä on sivubisnes tai vain tietyn asiakasryhmän majoitus (esim. ratsastusleirit). Airbnb:stä löytyy aika hyvin tarjontaa myös isompien keskusten ulkopuolelta. Monenlaisia sivuja siis pitää selailla, että löytäisi katon päänsä päälle ja välillä kysellä vinkkejä muilta kulkijoilta.

Yleensä en pahemmin majapaikkoja mainosta tai muuta kaupallisuutta harrasta blogeissani. Tänä kesänä on kuitenkin tullut vastaan tosi kivoja majapaikkoja ja ajattelin kirjoitella hieman vinkkejä muille kulkijoille. Joiltakin majoittajilta kysäisin lupaa kirjoitella blogiin, kaikilta en ole kysynyt lupaa. Toivottavasti kukaan ei pahastu, jos hänen yrityksen mainitaan lupaa kysymättä.

Tässä blogissa majapaikkoja pyöräretkeltäni Jyväskylästä Ouluun eli nämä paikat sijaitsevat pyörämatkan päässä toisistaan, merkkaan tekstiin minkä matkan poljin päivittäin 

Suopirtti (Konnevesi)

Suopirtin kohdalla täytyy sanoa, että minä en valinnut majoitusta, vaan majoitus valitsi minut. Joskus keväällä majapaikkoja etsiessäni Suopirtti tuntui kivalta paikalta, mutta sitten päätin majoittua toiseen paikkaan, kun olisi minusta sopinut paremmin alkuperäiseen reittisuunnitelmaani. Niinpä unohdin Suopirtin.  Muutin reittisuunnitelmaa, kun matkustusaikani lyheni vuorokaudella, mutta yritin kuitenkin siihen ekana päättämääni päästä. Majapaikka oli onneksi täynnä ja päädyin varaamaan majoituksen Suopirtiltä. Matkaa kotoa Vaajakosken läheltä tänne Konneveden majapaikkaan sain pyörän mittariin kertymään 81 kilometriä, toki piipahdin mm. Häyrylänrannassa.

Illalla sai nauttia tynnyrisaunan lämmöstä ja aamulla maittavasta aamupalasta hyvässä seurassa. Suopirtillä on vain kaksi majoitushuonetta, joten oli helppo tutustua naapurihuoneen pienen tytön äitiin ja aamupalaa nautimme yhdessä. Vasta tätä kirjoittaessani löysin Suopirtin kotisivulta tiedon, että olisi ollut mahdollista tilata iltapalaakin valmiiksi. Minulla oli omaa evästä, etten tätä palvelua kaivannut, mutta jos suunnittelet yöpymistä Suopirtillä, niin tutustuhan noihin palveluihin ennakkoon.

Kurvailin pihaan juuri sadekuuron alkaessa ja isäntä, joka oli ohjaamassa toista majoittujaa huoneeseensa, aukaisi  "verstaan" oven ja pyysi menemään sinne purkamaan tavarat. Olipa kiva pidellä sadetta hyvässä suojassa, ennen kuin pääsin omaan huoneeseeni kuuron laannuttua.

Oishan tänne kaverikin sopinut, ihanan nostalginen sisustus tässä ulkorakennukseen rakennetussa huoneessa.
Kirjahylly kuin suoraan 50-luvulta.


Päivän päätteeksi pääsin vielä tynnyrisaunan lämpöön. Muuta peseytymispaikkaa ei tainnut majoittujille ollakaan, mutta itse ainakin nautin saunasta enemmän kuin pikaisesta suihkusta.


SawolaResort (Keitele)

Suopirtiltä SawolaResortiin polkaisin reilun 82 kilometrin matkan. Myös SawolaResortia olin moneen kertaan tutkaillut etukäteen mahdollisena majapaikkana ja se osoittautui varsin hyväksi valinnaksi. 

Jännitin mahdollisesti vastassa olevia hiekkateitä, jos jatkan Pyhäjärvelle suorinta reittiä (Hiirontien trauma ja Koiralammentien rengasrikko vielä kummittelevat mielessäni). Ison tien vartta pyöräileminen ei myöskään houkutellut ja matkakin olisi pidentynyt. Ystävällinen isäntäpariskunta kannusti pyöräilemään Pyhäjärvelle Rillankiven kautta ja isäntä piirsi minulle jopa kartan. 



Suloinen pihasauna jäi testaamatta.


Pyörän ilmanpaineetkin sain tarkistettua, kun huomasin kysellä pumppua.


Huoneessani oli oma kylpyhuone ja siellä tämä hieno seinäkaakeli.

Reitti Pyhäjärvelle Rillankiven kautta osoittautui varsin hyväksi hiekkatieksi, juuri kun hiekkatie päättyi "salaperäinen" Rillankivi opastauluineen ja laavupaikkoineen oli tienvarressa. Rillankivi osoittautui Suomen vanhimmaksi edelleen voimassa olevaksi maakuntatason rajapyykiksi, tässä kohtaavat Pohjois-Pohjanmaa, Pohjois-Savo sekä Keski-Suomi. Rillankivi on myös Pähkinäsaaren rauhan (1323) rajakivi. Jos Rillankivi kiinnostaa, niin kannattaa Wikipediasta lukaista enemmän sen historiasta.

Emolahden leirintäalue (Pyhäsalmi)

SawolaResortista Emolahden leirintäalueelle polkaistessa tuli kilometrejä 82,9. Aika tasaisen mittaisia polkaisuja päivittäin. 

Emolahden leirintäalueella majoituin "paritalossa", ei tainnu seinän takana olla majoittujaa.


Haaveet uimisesta Pyhäjärvessä heitin sikseen, kun matalassa rannassa velloivat laineet.



Mukava yllätys oli, että leirintämökissä oli valmiiksi pedattuna lakanat sängyissä. Usein leirintämökeissä pitäisi olla omat lakanat. Yksin täällä oli hyvin tilaa majoittua, voi vaan kuvitella, miten neljä retkipyöräilijää tavaroineen vesisateesta tänne suojautuu.


Kunnon avain tuohon leirintäaittaan.

Hauska matkustusmuoto tämäkin, traktorin perässä asuntovaunu.

Maitolava (Piippola)

Maitolava valitsi minut, en minä sitä. Sen kerran löydettyäni se jäi mieleeni kummittelemaan. Niinpä  kun lopullista reittiä ja majapaikkoja aloin lyömään lukkoon, niin piti kaivella, että mistä tämä löytyikään. Airbnb:stä löytyi ja varasin tämän majoituksen ensin ja sitten väänsin reitin kuntoon, niin että pääsin tänne majoittumaan. Tänne päästäkseni sorruin jopa ajamaan 4-tien vartta... oli yllättävän myönteinen kokemus, kun oli kunnon piennar ja hiljainen liikenne. GoogleMaps olisi kierrättänyt ainakin parikymmentä kilometriä pidempää reittiä kuin suoraa 4-tietä ajeleminen. 

Maitolava löytyy läheltä Suomen keskipistettä Piippolan Leskelästä.

Aika hyvät tilat oli maitolavalla yöpyä. Tosin portaat olivat melko jyrkät ja korkean paikan kammoista voi vähän huimata, kun ei ole kaidetta.

"Sorkan hoidon opas" aiheeseen sopivaa iltalukemista.


Kissa viihtyi hyvin maitolavalla ja tuli mielellään rapsuteltavaksi. Jos ovi jäi auki, niin kohta kuului tömähdys, kun kissa hyppäsi maitolavalle ja tuli makoilemaan sängylle.

Kiva yllätys oli upouusi "rantasauna" uima-altaineen.

Aurinko laskee (tai nousee) peltojen taa.


Hannuksen piilopirtti  (Tyrnävä)

Ouluun pyöräillessä viimeinen majapaikka valikoitui sijaintinsa perusteella, niin että suhteellisen lyhyellä aamupolkaisulla selvisin pyöräni "majapaikkaan", josta jatkoin auton kyydissä kohti Lofootteja. Mutta ei ollenkaan huono valinta ollut Hannuksen piilopirtti, mukava henkilöstö ja hyvä aamupalakin kuuluivat pakettiin.  Viimeinen "varsinainen" pyöräilypäivä oli tämän pyöräilyrupeaman pisin 99,7 kilometriä ja täältä "pyöräni majapaikkaan" polkaisin aamulla 23,3 kilometriä. Kokonaismatkaa pyörään Jyväskylästä Ouluun (Tupokseen) tuli 448 kilometriä. Nelostietä autolla olisi mittariin kertynyt GoogleMapsin mukaan 331 kilometriä, eli tuli tehtyä reilun sadan kilometrin mutka. 

Tyrnävänjokeen pääsin pulahtamaan illansuussa.

Piilopirtistä on kasvanut iso kartano.

Todelliset pyöräilijät kuljettavat mukanaan myös sähköntekovehkeet, kuten Piilopirtillä tapaamani ranskalaismies.












sunnuntai 11. elokuuta 2024

Kesän 2024 kirjastoja

Tänä kesänä (2024)  pyöräilin pisimpään Pohjois-Pohjanmaalla ja matkan varrella tuli bongailtua kirjastoja. Tosin osan sain vain ulkoisesti ikuistettua, kun kirjastot eivät olleet auki tai kirjastokorttini pin-koodi ei toiminut omatoimikirjastojen auki ollessa.  

Nyt kuvapläjäys (heinäkuussa) bongaamistani kirjastoista: Laukaa (vain huoltopiste), Konnevesi, Pyhäjärvi, Kärsämäki, Siikalatva (Rantsila), Raahe, Pyhäjoki, Alavieska, Kalajoki, Ylivieska (vain lehtisali), Pihlajavesi (lähikirjasto), Virrat. Kaksi viimeistä mökkireissulla autoillessa.

Ja ulkopäin nähdyt: Vesanto, Keitele, Siikalatva (Pulkkila), Tyrnävä, Tupos (lähikirjasto), Liminka, Lumijoki, Merijärvi. 

Kimpoista siis tuli vierailua Keski-kirjastoissa, Joki-kirjastoissa, Outi-kirjastoissa ja Piki-kirjastossakin sekä Rutakko-kirjastoja pääsin ulkopäin ihailemaan.

Suurimmassa osassa kävin pyörällä, mutta Pihlajavesi ja Virrat osuivat mökkireissun varteen (kun "osutettiin") ja niihin autoilin.

Laukaa, Konnevesi (Keski-kirjastot)


Tällä reissulla Laukaan kirjasto toimi huoltopisteenä, sillä sen olen jo aiemmin bongannut. Nyt wc-käynti ja sateisena päivänä lounastaminen sujui kirjastossa hyvin. En eteistä pidemmälle edes pyrkinyt, kun kirjasto oli tuttu ennestään.



Pyörä odottelee lasteineen kiltisti Konneveden kirjaston edessä. Konneveden kirjastoon pääsin aukioloaikana eikä tarvinnut käyttää Keski-kirjaston käyttäjän "etuoikeutta" omatoimiaikana


Konnevedellä taideteos ja kirjallisuus kohtaavat.

Unohtuiko harrastusvälineet kotiin? Kannattaa poiketa katsomassa löytyisikö kirjastosta sopivia lainaan tai vaikka taaperolle potkupyörä koekäyttöön. Konnevedellä ainakin on hyvä valikoima liikuntavälineitä.



Vesanto, Keitele (Rutakko-kirjastot)

Rutakko-kirjastoihin täytynee tehdä joskus oikein "kohdennettu" retki, kun minulla ei ole vielä edes Rutakon kirjastokorttia ja Rutakon kanssa olen aikoinani tehnyt aika paljon yhteistyötä.





Vesannolla olin lauantaina, eikä kirjasto ollut auki. Minulla ei ole (vielä) Rutakko-kimpan kirjastokorttia, joten omatoiminenkaan en voinut olla. 


Keiteleellä sama probleemi kuin Vesannolla, olin liikkeellä lauantaina. Täällä ei olisi ollut iloa Rutakon kirjastokortistakaan, kun omatoimikirjasto oli suljettu teknisen vian vuoksi. 


Pyhäjärvi (Joki-kirjastot)

Pyhäjärvellä sain hetken etsiskellä kirjastoa, kun oli reilun kilometrin sivussa Pyhäsalmen keskustasta teollisuusalueella ja kuukkelin oikopolut eivät aluksi ohjanneet oikeaan paikkaan (tai en niitä osannut oikein tulkita. 


Hyvä idea houkutella lainaajia on nollata sakot, kun käy lainaamassa.

Pyhäjärvellä sijainnin lisäksi ihmettelin sisätilojen "rikkonaisuutta" ja henkilökunnalta kuulinkin, että tilat ovat entisen ammattiopiston (?) tiloja, joissa on jo viitisen vuotta oltu evakossa. Varsinaisen kirjaston tiloja oli tarvittu koulukäyttöön, kun sivukylien kouluilta oli siirretty oppilaita keskustaan. Henkilöstö vähän harmitteli kirjaston sijaintia, kun eivät asiakkaat tahdo sinne löytää.

 
Tästä liitutaulusta jo voi arvata, että kirjastossa on ennen sijainnut opinahjo.


Hauska löytö kirjaston hyllyssä oli kansakouluaikojeni maantiedon kartta ja kirja.


Pyhäjärveltä hankkimastani kirjastokortista oli myöhemmin Kalajoella iloa, kun kävin kylpylässä.

Onpa kiva ominaisuus, kun voi liittää lapsen tilin omaan kirjastokorttiinsa.


Kärsämäen kirjasto (Joki-kirjastot)

Kärsämäellä yllätyin, kun kirjasto löytyikin ihan Juustoportin kahvilan vierestä. Enpä talvella Juustoportilla vieraillessa huomannut kirjastoa. 


Totuuksia kirjastosta.

Kärsämäellä löytyy lainaan myös pelastusliivejä ja kahvakuulia.



Siikalatva (Pulkkila, Rantsila) (Joki-kirjasto)


Siikalatvassa yritin käydä Pulkkilan kirjastossa Rantakankaan koulun vieressä, mutta...
.

Pulkkilan kirjastossa sattui juuri olemaan kesäsulku myös omatoimikirjastossa, enkä arvannut kysyä ovesta avaimillaan menneeltä huoltohenkilöltä olisinko voinut käväistä sisällä. 


Siikalatvassa pääsin "kunnolla" tutustumaan Rantsilan kirjastoon, joten ehkä voin merkitä Siikalatvan käsitellyksi, kun en saanut kunnan sivulta selvää mikä liitoskuntien kirjastoista olisi "oikea" pääkirjasto.

Luvan kanssa evästin Rantsilan kirjaston "eväiden syöntipöydällä".

Nämä hienot puupalkit ihastuttivat Rantsilan kirjastossa.

Onpa kiva kesän lukukampanja Joki-kirjastoissa.


Outi-kirjastot: Tyrnävä


Tyrnävän kirjasto on vanhan myllyn saneeratuissa tiloissa. Myllykirjasto on osa  Tyrnävän meijerialuetta, joka on yksi Tyrnävän kulttuuripolun kohteista. Olisi ollut mielenkiintoista tutustua paremminkin tähän kulttuuripolkuun, mutta nyt ei aikataulu antanut periksi. 

Aamusella odottelin, että kello tulee kahdeksan, jotta pääsisin Outi-kirjaston kortilla Tyrnävän omatoimikirjastoon. Huomasin odotelleeni väärällä puolella taloa ja siirryin omatoimikirjaston ovelle....
... havaitakseni, ettei omatoimikirjasto olekaan auki. Aikataulu vaati jatkamaan matkaa, jotta ennätin ajoissa auton kyytiin kohti Lofootteja.

Tyrnävältä oli lyhyt polkaisu Tupokseen, johon sain pyöräni suojaan Lofoottien reissun ajaksi. Tähän tuli myös tauko kirjastovierailuihin, jotka jatkuivat, kun jatkoin pyöräilyä Tupoksesta kohti Kalajokea. 

Outi-kirjastot: Tupos, Liminka, Lumijoki, Raahe

Tupoksen lähikirjaston löysin vahingossa, kun etsin pääsyä Limingan suuntaan Tupoksen kylältä. Valitettavasti edes omatoimikirjasto ei ollut käytössä.


Limingan kirjasto näytti uudelta ja upealta. Kuvittelin pääseväni sinne omatoimiajalla sisään, mutta sitten selvisi, ettei kirjastokortin pin-koodini toiminutkaan. 

Onpahan hyvä syy vierailla uudelleen Limingassa, kun jäi hieno kirjasto bongaamatta.



Myös Lumijoelle on syytä palata uudelleen, kun jäi sielläkin hieno kirjasto sisältä bongaamatta.

Hyvältä näytti Lumijoen kirjasto ulkopäin.

Ensimmäinen kirjasto, jossa olen nähnyt Postin toimivan kirjaston tiloissa, oli Lumijoella.

Raahe (Outi-kirjastot)

Raahen kirjastossa sain Outi-kirjastojen kirjastokortin pin-koodin päivitettyä, ehkä jatkossa pääsen niihin myös omatoimiaikana.



Raahen kirjastossa suorastaan "kuninkaallinen" tuoli. 

Näkymä toisesta kerroksesta Raahen kirjastoon.


Pyhäjoki (Joki-kirjastot)


Pyhäjoen kirjaston pihalla oli hauska maalaus.


Pyhäjoen kirjaston avaruutta.

Merijärvi (Joki-kirjastot)


Merijärvellä oli kirjasto heinäkuun suljettuna. Merijärven kohdalla oli aukko "kuntakartassani", joka on mielestäni melko selkeänä päässäni. On syytä siis palata Merijärvelle, jotta tämä tietämykseni vahvistuu.

Alavieska (Joki-kirjastot)

Alavieskassa majoituin ihan vaan, jotta pääsen bongaamaan kirjaston ennen Kalajoelle siirtymistäni.



Teltassa oli hauska  "Lukumaja" lapsille. 

Kirjasto on vielä kirjasto eikä sisäleikkipuisto. 


Kalajoki (Joki-kirjastot)


Kauppa- ja kulttuuri sulassa sovussa Kalajoella.

Toki kulttuuri toisessa kerroksessa hieman vaikeammin saavutettavissa.


3D-tulostin edustaa nykyaikaa kirjastossa...

...samoin kuin asiakastilassa olevat varastohyllyt.
..kun taas tämä hylly edustaa nostalgiaa meikäläisen sukupolvelle. 


Ylivieska (Joki-kirjastot)

Ylivieskaan polkaisin aamulla anivarhain. Olin omaa tyhmyyttäni jättänyt varaamatta ajoissa junalipun ja jouduin varaamaan sen aamujunaan ja lähtemään Kalajoelta jo viiden jälkeen, jotta varmasti ennätän junaan. 

Lukitsin pyöräni kirjaston eteen ja ...

..menin kirjaston ovelle, todetakseni, että omatoimikirjastoon on käynti toiselta puolelta kirjastoa lukusalin ovesta... ei ollut eka kerta tämä ees'taas' lukitseminen.

Helposti löytyi lukusalin ovi. Ehkä tänne pitää tulla uudelleen, kun ei tullut koko kirjasto bongattua.

Lehtien lisäksi näytti lukusalista löytyvän...

...varaushylly.


Pihlajavesi (Keuruu), Virrat (Piki)


Mökkimatka kulki vähän totutusta poikkeavaa reittiä ja matkan varrelle sattui Keuruun Pihlajaveden "Kylän olohuone", kirjasto ja kauppa.

Pihlajaveden kirjasto on lähikirjasto eli ei minun "bongattava", mutta mukava että on vielä tällaisia pikku kirjastoja olemassa, niin ei tarvitse lähteä syrjäkyliltä kirjastoasioita hoitelemaan kymmenien kilometrien päähän.

Virrat (Piki)

Kotimatka mökiltä kulki sadekelissä taasen vähän mutkan kautta ja pääsin tutustumaan Virtain kirjastoon, jossa toki olen joskus ohi pyöräillessäni poikennut vessassa. Tämä kirjaston bongaaminen sattui elokuun 1.päivään, mutta vajaassa kuukaudessa nämä parikymmentä kirjastoa tuli käytyä. Ei siis edes yhtä kirjastoa päivässä. 

Hienot kukkaistutukset Virtain kirjaston edessä.



Kivan malliset hyllyt, antavat avaruutta, kun kapenevat ylöspäin.

Tähän mökkireissuun kuului myös kirkkojen bongaamista, mutta Virtain kirkkoa tuli katseltua vain tien toiselta puolen kirjaston pihasta ja kirjaston palapelissä.

Upea "kattoholvi" Virtain kirjastossa.



Pyöräilyä rallireitillä

Tunsin itseni varsin nohevaksi ja suunnitelmalliseksi, kun varasin ennen reissuun lähtöä kaikki kaksi majoitusta  ja ostin myös paluun junal...