maanantai 10. kesäkuuta 2024

Matkan varrelta Hämeen kirjastoja (Kuhmoinen, Padasjoki, Janakkala /Turenki, Riihimäki)

 8.6.2024

Eipä ole pitkään aikaan tullut ajeltua Kanta-Hämeen suuntaan. Totesin, että matkan varrella oli vielä  kirjastoja, joissa en tämän "projektini" aikana ole poikennut. Ohi ajaessani poikkesin kolmessa kirjastossa, joista jokainen kuului eri kimppaan. Seuraavana päivänä kävin vielä neljännessä Hämeen kirjastossa. Kun ei ollut kiirettä kotiin, jäin vielä yöksi Hämeenlinnaan ja kävin Erämessuilla 18-vuoden tauon jälkeen. Ja kun Riksussa olin, niin pitihän sitä käydä katsomassa, miten Riihimäen kirjasto on remontoitu edellisen vierailuni jälkeen. 

Pieni pala Hämeen "maantietoa". Kuhmoinen on Koillis-Hämeessä, Padasjoki Päijät-Hämeessä, Turenki (Janakkala) ja Riihimäki Kanta-Hämeessä.

Ensimmäinen "poikkeamaton" kirjasto oli Kuhmoisissa, tosin siellä olen käynyt joskus työasioissa, joten reitti oli tuttu ja kirjasto löytyi pienellä poikkeamisella kylän pääraitilta. Kuhmoisten kirjasto kuuluu Keski-kimppaan ja pääsin sinne sisälle kätevästi omatoimiaikana Keski-kirjastoihin nettisivulla kirjautumalla ja etsimällä sieltä kirjastokorttini. Eipä tarvitse kantaa kirjastokorttia mukana, kun se löytyy netistä.


Kuhmoisten kirjaston edessä on "Lukuhetki" -pienoispatsas, jonka on lahjoittanut kirjastolle 2005 Lions Club Kuhmoinen ja Elsa Viikilä. Kirjaston edessä olevat puut on suojattu hauskoilla "ihmisringeillä". Toimisivatkohan nuo "ringit" pyörän lukitsemiseen? 

Näkymä Kuhmoisten kirjastoon sisään tullessa.

Kirjaston alakerrasta vessaa etsiessäni, nämä "neitokaiset" ottivat vastaan.

Kuhmoisten kirjaston alakerrasta löytyi myös kokoushuone ja viereisessä huoneessa oli taidenäyttely rakenteilla. 

Olisi kätevää, jos myös metsässä karhut olisi varustettu "kilikelloilla".

Kuhmoisten kirjasto kuuluu Keski-kimppaan ja siellä näytti odottelevan kassit kuljetettavia kirjoja. Kirjastossa oli omatoimiaika, kun kävin siellä, mutta pääsin kätevästi sisään kirjaston nettisivulta löytyvällä kirjastokortillani (ei ole varsinaisesti mobiilikortti, kun on ihan nettisivulta aukeava). 

Padasjoella melkein jouduin turvautumaan GoogleMapsiin, kun aloin epäilemään, että löytyykö koko kirjastoa. Jotenkin Padasjoki tuntui paikkana vähemmän eloisalta kuin Kuhmoinen. Ilmeisen paljon oli tyhjiä liikehuoneistoja. Padasjoen kirjasto kuuluu Lahden seudun Lastu-kimppaan. 

Padasjoella kirjasto toimii myös vaalihuoneistona eikä sinne olisi päässyt sisään omatoimiaikana, onneksi liikuin "virallisena" aukioloaikana.

Ennakkoäänestys oli jo ohi, mutta ilmeisesti vaalihuoneisto odottelee vielä varsinaiseen vaalipäivään käyttövalmiina. 


Padasjoen kirjasto kuuluu Lastu-kirjastokimppaan.


Jos reissussa harmittaa, ettei tullut frisbee-kiekot mukaan, kannattaa käydä paikallisessa kirjastossa kurkkaamassa, olisiko kiekkoja lainattavissa, ainakin Padasjoelta löytyy. 

Miksi mielenkiintoisia kirjoja löytyy aina kun ei niihin ennätä syventymään eikä viitsi mukaan lainata?
Jos olisin malttanut, niin olisin voinut istahtaa hetkeksi parvekkeelle lukemaan Padasjoella.

Matkalla muistui mieleeni, ettei kovin pitkää ylimääräistä lenkkiä tarvitse tehdä, että saisin bongattua myös Janakkalan pääkirjaston Turengissa. Viime kesän pyöräretkellä jäi harmittamaan, kun ajeltiin siitä ohi niin aikaisin, ettei kirjasto ollut vielä auki. Janakkala kuuluu Hämeenlinnan alueella toimivaan Vanamo-kirjastokimppaan.

Janakkalassa on kätevästi yhdistetty kulttuuri- ja liikuntariennot saman katon alle.


Ahkera siivooja Turengin kirjaston aulassa.

Kirjastoihin ikkunoiden kautta tulvivaa valoa jaksan aina ihailla. Turengissakin oli upea iso ikkunaseinä ja muitakin upeita ikkunoita. 


Turengin lastenosastolla on ikkuna kivasti niin alhaalla, että pienimmätkin pääsevät sieltä kurkkimaan ulos. 

Hauska "ikkuna-asetelma" Turengissa.

Hienoa, että kirjastosta voi lainata myös kassin kirjojen kotiin kantamiseen. Lienee nykyään jo melko yleistä tämä, ainakin Säynätsalon kirjastossa huomasin lainattavat kassit, kun olin siellä vaalitoimitsijana.

Liekö kahvila toiminut Turengin ennakkoäänestyspaikkana, kun ei ollut ennakkoäänestyksen aikana auki? Tosin taitaa olla tuo päättymispäivä väärin, ainakin kahvilassa näytti joku ruokailija olevan.

Riihimäellä pääsin kätevästi keskustaan ohi liikenteenohjaajien, jotka olisivat ajattaneet messuparkkiin, kun kerroin meneväni kirjastoon. Ja kirjaston nurkalta löytyikin sopivasti parkkipaikka. Ihmettelin kyllä miten Riihimäellä on sekaisin sekä "kiekollista" aikarajoitettua pysäköintiä, että täysin ilman rajoituksia olevaa pysäköintiä. 

Ulkoasuun ei Riihimäen kirjaston remontti ole juurikaan koskenut, mutta uudet pyörätelineet lienevät ilmestyneet seinustalle.


Viherkasveja en edelliseltä vierailultani muista (mutta sehän ei takaa, etteikö niitä olisi ollut).

Pieni suljettu tila hiljaiseen työskentelyyn tai pikku neuvonpitoon.

Portaiden päällä hauska "portaita mukaileva" tekstiilitaideteos. 


Vielä on aika paljon kirjastoja viereailematta, kuntia on tällä hetkellä 309 kpl ja jos kirjanpitoni pitää paikkansa olen vieraillut 139 pääkirjastossa, yli puolet vielä käymättä.

Pyöräilyä rallireitillä

Tunsin itseni varsin nohevaksi ja suunnitelmalliseksi, kun varasin ennen reissuun lähtöä kaikki kaksi majoitusta  ja ostin myös paluun junal...